2007-10-19

Warwik Lause

En pizza i Varde


Då ska vi se här: "Warwik" är den vikingatida stavningen av orten Varde. Där, en knapp mil norr om Esbjerg, ligger bryggeriet Warwik Bryghus. Och därifrån kommer ölen Lause, döpt efter en av ortens krögares farfar, som var vagnmakare där en gång i tiden.

Ölen är enligt etiketten en "Schwarzbock", en blandningsmix jag aldrig hört om tidigare. Men det är väl det man kallar en starkare Schwarzbier.
Färgen är mörkt brun; det ganska stora skummet lämnar inga spår efter sig. Ölen är efterjäst i flaskan och vätskan är lite grumlig. Doften är väldigt maltig och aningen rostad. Choklad och lite nöter. Ganska mycket syrlig-bittra toner av tvål, vax och tvättmedel.

Smaken går i samma stil: Mycket malt, en del bäska och en hel del av den där märkliga kemiska smaken av tvål och vax/paraffin (anar man Fuggles-humle?). Eftersmaken är rätt torr med lite alkoholsmak.

Den här var inget vidare: För ett antal år sedan när mikrobryggerier var något nytt i Sverige, kunde man få tag i öl som smakade ungefär så här; obalanserade med konstiga bismaker. Betyg 2,45.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar