2007-10-04

Något om Tyskland

Uhm... Hallå?

Det har varit lite tyst här en tid, men jag har haft en del att göra.

Ta en biltur till sydvästra Tyskland till exempel. Inte direkt för att köpa öl (jag fick med mig 5 flaskor lager av olika sorter) utan för att hjälpa en kompis att flytta.

Så till att börja kan jag ge lite krogerfarenheter: I Saarland heter det dominerande bryggeriet (något förvirrande) Karlsberg. Men i Saarbrücken (där jag var) finns ett rätt stort lokalt bryggeri som heter G.A. Bruch, och de har ett mikrobryggeri inne i stadskärnan vid namn Gasthausbrauerei Stiefelbräu (saknar fungerande website).

Det var ett trevligt ställe. Ölsortimentet bestod av tre sorter, två fasta (en ljus lager Hell och en dunkel Dunkel) samt ett säsongsöl. Det senare var givetvis just nu ett Oktoberfestbier. Jag provade alla tre, och de var alla ganska stiltypiska om än aningen orena och inte helt lättdruckna. Kanske typiskt för bryggeripubar - lagringen kommer i andra hand och färskheten blir det primära. Till detta åt jag min favorit-oktoberfest-mat: Stekta fläskkorvar med surkål (intressant kryddat med enbär) och potatismos (som mer smakade som smör med en aning potatis i. Gott!).

På tillbakavägen togs en övernattning i Hannover. På slump hittade vi en krog i Paulaners kedja, Paulaner am Thielenplatz vilken inte gjorde någon besviken: Rustik inredning i lackad furu och glada scener från Bayern på väggmålningarna. Och ölen var... Paulaner. Men med tanke på att de hade sju av deras öl på fat så kan man nog inte klaga. Jag provade Dunkel, Oktoberfest och den klassiska dubbelbocken Salvator. Alla var riktigt bra öl, men den sista står ändå ut som en av de bästa i sitt slag. Maten blev schnitzel "Zigeuner Art" vilket innebär att den badar i en kall, mustig sås med paprika, tomater, lök och svartpeppar. Man gick inte därifrån lättare direkt.

1 kommentar: