2007-10-06

Glutenfritt öl på Systembolaget

Eftersom jag ändå var inne i centrala Linköping idag smög jag in på Systembolaget.

Inte för att jag har någon brist på öl, mer att jag ville ha lite nyheter nu när jag ändå ska fotografera flaskor.

Bland de väntade nyheterna hittade jag Saxon, ett öl bryggt av finska Sinebrychoff (ägt av Carlsberg). En ljus lager med egenheten att den är glutenfri. "Stärkelse" var en av huvudingredienserna. Kan bli intressant att prova.

9 kommentarer:

 1. Brukar inte prova ljus lageröl men vid en inköpsrunda på SB så smög jag ner en burk Saxon i korgen, och nu har jag kommit på vad det är som ger smak åt öl....gluten ! för om man tar bort det -som i detta fallet- så smakar det absolut ingenting.

  SvaraRadera
 2. "Stärkelse" var jo en interessant ingrediens. Da kan man jo brygge øl på poteter. Vi skal nok se at dette brer om seg!

  SvaraRadera
 3. Pilsner urquell är under 20ppm vilket anses som "naturligt glutenfritt" enligt livsmedelsverket. Dock var det 3,5% som provades, men deras "starka" är ju bara 4,5, så den borde gå att dricka utan större problem...

  SvaraRadera
 4. Jag måste säga att jag köpte detta öl utan att läsa ordentligt vad som stod på. Tyckte mest att det vore kul med en annan sort. Men detta visade sig bli en besvikelse. Smaken är inte alls som dom öl jag är van vid annars. Lite tafatt och vattning. Påminner en aningen om Carlsbergs alkoholfria öl. Men det är ju trots detta ett bra alternativ om man nu skulle ha oturen att vara glutenallergiker. :)

  SvaraRadera
 5. Johan: "Pilsner urquell är under 20ppm vilket anses som "naturligt glutenfritt" enligt livsmedelsverket"

  Jeg kjøpte nettopp Pilsner Urquell i Sverige og på den står det at den inneholder malt korn.

  SvaraRadera
 6. Jag är en nybliven allergiker (troligen) som älskar öl. Ska prova glutenfri imorgon.

  När det gäller urguell och 20 ppm så hjälper inte det mycket såvida man inte bara dricker en ... och hur kul är det.

  SvaraRadera
 7. Yvonne !
  Hej alla ni som har glutenallergi,min son och min man har glutenallergi.
  Dom dricker SLOTS GULD 5,9 .Ett Öl gjort på majs,tyvärr finns dom bara att köpa i Danmark eller i Tyskland.MARIBO BRYGGHUS A/S DK -4930 MARIBO.Det är dom som gör ölen.

  SvaraRadera
 8. Angående Slots Guld så innehållder det visserligen råfrukt (majs eller majsstärkelse), men det är bara en mindre del av ölens jäsbara näring: Typiskt 5-20%.

  Som tidigare nämnts innehåller många ljusa lageröl relativt små mängder gluten, men lita inte på mig utan prata med din dietist som verkligen vet vad som gäller.

  SvaraRadera
 9. Här har ni en komplett undersökning

  http://sverigesbryggerier.se/wp-content/uploads/2009/03/ol-ingredienser-gluteninnehall1.pdf

  SvaraRadera