2007-10-06

Djævlebryg Mystikale


Åter dags för en öl köpt i Fredrikshavn: Mystikale från bryggeriet Djævlebryg i Köpenhamn; ett ställe som verkar ha mörka makter som tema för ölnamn och etiketter.

Det här är en annorlunda öl, som nog har krävt en del mod (eller arrogans) för att få fram: Den innehåller fyra sorters kornmalt, vetemalt, omältat vete, sex olika kryddor samt en sorts humle, jäst och vatten. Man anar en del experimentbryggder innan den här kom fram.

Trots mängden ingredienser är den väldigt balanserad och sammanhållen; bland kryddorna urskiljer jag kanel, kardemumma, kryddnejlika, apelsinskal och kanske basilika? Koreander? Rostad malt och en lätt behaglig men växande beska håller ihop det hela.

Jag får svaga minnen av någon annan öl när jag dricker den här, men kan inte placera det exaktare än "nåt slags belgisk julöl kanske"?

Inget för en varm sommardag, men så här en lite kylslagen lördagseftermiddag var den riktigt trevlig att sitta och smutta på. Deras andra ölsorter verkar lika intressanta. Får bli nästa vända.

Betyget? 4,2.

1 kommentar:

  1. Kan rekomendera deras porter "Son of Nekron" en rejäl o kraftig sak med rökt malt och en en lätt syrlighet

    SvaraRadera