2007-10-14

Hacker-Pschorr Anno 1417

Kellerbier är en underskattad ölsort som mig veterligt aldrig sålts av Systembolaget. Och ska man se på Beer Advocate verkar det som om den egentligen inte finns utanför Tyskland alls om man inte ska räkna några amerikanska mikrogryggeriers tolkningar.

Vilket jag tycker är lite synd, eftersom det är en intressant öl med en intressant bakgrund.

De underjästa öltyperna uppfanns officiellt i och med Pilsner Urquell 1842. Men den uppstod inte i ett vakuum, det fanns öl som jäst med underjäst, om än inte lika ljus och ren som urpilsnern, innan dess. Dessa bärnstensfärgade lite grumliga öl kom att kallas Kellerbier eftersom man märkt att de blev bäst om de jästes och lagrades i svala källare. Stilen dog aldrig helt ut och har närmast fått en renässans under de senaste 20 åren. Det handlar om ganska fruktiga, lite jästiga lageröl som är ofiltrerade och ibland opastöriserade. Orenheterna som ska finnas i smaken får fritt spelrum eftersom humlingen är svag. Det finns också en lite mildare variant som kallas Zwickelbier.

En av de största märkena inom Kellerbier är Anno 1417 från Münchenbryggeriet Hacker-Pschorr, vilka aldrig Systembolaget (som jag minns) tagit in. I USA är de en av de största tyska importmärkena, speciellt deras veteöl.

Det var faktarutan det. Så hur var ölen? Jodå. Oklar, djup bärnstensfärgad. Frutig maltig doft med lite jäst och alger. Maltig smak med lite jord-mineral-toner och en hel del bagerijäst. Ganska stark kolsyra. Den hade alltså allt man vill ha av en öl av den här typen utan att göra något extra. Betyget blev alltså helt godkända 3,8.

Till tysk Bratwurst, surkål (den här gången kryddad med vitt vin och enbär) samt potatismos passade den perfekt.

Prosit!

Soundtrack: Björk "Human Behavoiur (unplugged)" (1993), Audio Bullys "We Don't Care" (2003), Noia "Studiopublik" (1994), ? "Don't Touch It" (?), Ebba Grön "Totalvägra (live)" (?).

3 kommentarer:

 1. Kan man inte säga att de öl som så populärt kallades för "Färsköl" (Gamla Stans m.fl.) för några år sedan i själva verket var Kellerbier?

  SvaraRadera
 2. Som jag fattat det var/är "färsköl" en beskrivning av ett öl som varken pastöriserats eller filtreras. En beteckning som jag inte sett någon annanstans än i Sverige.

  Men visst, många av de minsta mikrobryggeriernas lageröl är ganska nära stilen, må det vara medvetet eller ej. Den jag mest kommer att tänka på är den välgjorda "Jäst-Hasses Export Lager" från Sigtuna Brygghus.

  SvaraRadera
 3. Jo du...trots att jag "dämpat" ner min konsumtion på äldre dar så vet jag med bestämdhet att mitt favoritöl H-Pschorr säljs på Sicilien.
  Jag lyckades till-o-med få med mej en 1,5 l sejdel som "souvenir" för att inte glömma de goda dagarna...

  SvaraRadera