2007-10-16

Nytt från Nils Oscars

Ungefär samtidigt med nyhetsbrevet från Carlsberg kom ett annat från Nils Oscars. Att Nils Oscars Trippel och Nils Oscars Rökporter kommer på Systembolaget i november visste vi redan, liksom att Lundgrens Lager slutar säljas på Systembolaget.

Till detta kommer att Systembolagets skärpta volymkrav gör att deras lyxöl Nils Oscar Imperial Stout och Nils Oscar Barley Wine går från ordinarie sortimentet till beställningssortimentet. Den senare torde vara en av Sveriges mest omtalade öl internationellt sett, efter Carnegie Stark Porter från Carlsberg Sverige och Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri (som under senaste året uppnått kultstatus).

Så varför gör inte bryggeriet samma sak med Lundgrens Lager? Personligen tror jag att det inte var helt ovälkommet att den gick ur det ordinarie sortimentet; Nils Oscars Bryggeri & Bränneri har sedan de bildades (av Tärnö Bryggeri och Kungsholmens kvartersbryggeri) haft en genomgående mycket konsekvent grafisk profil för sina produkter.

Och Lundgrens Lager passade inte alls in där: Den hette inte "Nils Oscar", den hade en etikett och en tagline ("Leverantör till den förskräcklige snömannen!") som såg helt annorlunda ut, och den tappades i returflaska i stället för det strama profilglas de andra har.

Men samtidigt hade pilsnern bland öldrickare ett mycket gott rykte som en ren och robust tysk pils. Så det gick inte heller bara att lägga ner den. Men nu har man fått en anledning, trots att den på ölmässan i Stockholm fick en guldme
dalj i klassen "Ljus lager, välhumlad typ, max 5,9 vol.%, fat".

Det är vad jag tror i alla fall. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det i vår kommer en "Nils Oscar Tysk Pilsener".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar