2007-10-30

Karlsberg Urpils


Ett inlägg om öl? Det var på tiden!

I sydvästra Tyskland finns delstaten Saarland. Det dominerande bryggeriet där heter Karlsberg (nej det är inte Carlsberg felstavat) och deras storsäljare är en tysk pilsner vid namn Urtyp.

Färgen är blekgul, det stora vita skummet sjunker efter ett tag ner till ett fingertjockt ojämnt lager, med massor av skumrester på kanten.

Doften är maltig med toner av hö, kalk och formfranska. Några antydningar till smör och jäst. Men var är humlen? Smaken är ungefär så bitter som man kunde vänta sig (ganska så) men även här återkommer milda smaker av smör och gräs, framför allt i eftersmaken.

Vätskan och kolsyran var OK, varken mer eller mindre. Jag hade dock inte väntat mig att en Pilsner skulle vara så tjock i konsistensen (det var inte som blåbärssoppa, men aningen tjockare i alla fall).

En rätt medelmåttig pilsner, som inte verkar kunna bestämma sig för om den är tysk eller tjeckisk. Och betyget från Linköpingsjuryn blev 3,35.

Soundtrack: Zilver Zurf "Do the Zurf" (2001), Claes Jansson "Smile" (2000), Real Tuesday Weld "Bathtime in Clerkenwell" (2004), Shawn Robinson "Lets Find Out" (1972)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar