2007-10-20

Reflektion: Parfym

När jag nyss plockade ur diskmaskinen (ja, jag maskindiskar mina ölglas) började jag fundera över varför det förra diskpulvret jag använde (Yes, tror jag) var parfymerat. Detsamma gäller vissa sorters spolglans, vilket är ett elände eftersom man då noga får spola av glasen innan man ska recensera en öl.

Varför vill man ha parfym på sin rena disk?

Jag är inte på något sätt mot saker som luktar gott med avsikt; jag är själv förtjust i att då och då andvända parfymer (top 3 utan imbördes ordning: L'eau par Kenzo, Gucci Rush, Royal Copenhagen), men jag har allt mer tröttnat på att allt ska ha kraftiga dofter och köper allt fler produkter (schampoo, tvål, skurmedel, sköljmedel...) oparfymerade.

Annan intressant trivia som jag hörde från en person i hushållskem-branschen: Det är väldigt olika hur sydeuropeer och nordeuropeer vill att exempelvis allrengöringsmedel ska bete sig doftmässigt. Här uppe i norr vill vi ha en kemisk, dov och diskret doft som håller i sig ett tag. I södra europa vill man ha kraftiga blom/frukt-dofter som försvinner ganska fort. De senare har en förmåga att leta sig hit via lågprisaffärer (Ö&B exempelvis) och många reagerar på deras doft. Vad som luktar "rent" är ingen självklarhet.

Nästa inlägg ska handla om öl igen. Jag lovar.

2 kommentarer:

  1. Även parfym på människor kan ju ställa till det vid provningar av drycker. I alla fall är det min erfarenhet från vinprovningar.Personer som måste röka vid vinprovningar anser jag personligen borde ställas i karantän i ett ozontält i en minut innan de får komma in i lokalen igen.

    Är det lika känsligt på ölsidan?

    SvaraRadera
  2. Inget som jag känner till i alla fall. Traditionellt har öl druckits i rökiga lokaler... Framför allt kombinationen öl och cigarrer är något som verkar ha blivit allt mer trendigt de senaste åren.

    Jag välkomnar rökförbud på restauranger - det har gjort ölen jag dricker där mer nyanserad.

    SvaraRadera