2010-10-10

Stockholm Beer 2010: del 7


Efter denna djupdykning i St Eriks-öl tipsade Jessica att jag borde gå till andra sidan av Galatea-montern, Zoi hade fått in ännu fler Samuel Adams-öl influgna sedan förra veckan. Och de skulle vara något alldeles extra.

Det var det, alla tre öl ur den här omgången av deras exklusivare serie Barrel Room Collection. Först ut var deras New World Tripel, som är ett försök att göra en så trovärdig kopia av belgisk tripel som möjligt. Den har dessutom lagrats på stora ekfat. Jag tyckte att det var en mycket bra tripel, helt i klass med de bättre belgarna. Kan redan nu avslöja att jag tyckte att det här var en av de bästa öl jag drack den här festivalen.

Nästa öl från serien var American Kriek. Jag begrep inte riktigt vilken öltyp som använts i processen, men precis som en riktig kriek hade den efterjästs i träfat med hela körsbär. Som en extra twist hade den sedan blandats med en skvätt Brettanomyces-infekterad öl. Jag tyckte den var sötare än de lambic-baserade kriekölen men betydligt mer kriek-ig än Liefmans Fruit som serverades bredvid.

Tredje ölen ur trion blev Stony Brook Red, som inspirerats av oud bruin och flandrisk rödöl. Fatlagrad och sedan blandad med färsk öl. Om den skrev jag ”En bra oud bruin med fina fattoner och komplex syrlighet”.

Efter dessa tre mycket välgjorda belgo-inspirerade öl hamnade jag åter i Snickeriet och pratade lite med bryggaren Mattias hos Sigtuna Brygghus, ”hälften brygghus hälften bygge”. Där testade jag deras lågalkoholöl Doktorns Pale Ale på 2,8%. Dålig kropp men friskt humlad var mitt omdöme. Mattias berättade att den var lite knepig att brygga, vörten fick gå upp till 75℃ i 45 minuter. Han berättade också att mannen på etiketten var överläkaren vid beroendekliniken i Sigtuna, något som väckt uppmärksanhet hos läkarens kollegor.

Nu var det dags för lite jobb-relaterade aktiviteter. I väntan på att Bobo skulle dyka upp hos Brill & Co provade jag en Pale Ale från Michiganbryggeriet Founders. En lätt och ledig after work-öl med en hel del honung, kort sagt en mycket bahaglig APA.

Nu blev det en god stunds provande och diskuterande av Nøgne Ø-öl inför lärdagens provning. Vi fick nog ihop en bra blandning…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar