2016-08-31

Samual Adams Boston Lager - igen

Jag kommer nu att skriva en av de största klyschorna inom svensk ölbloggning. Håll i er:
Det finns många bra öl i det fasta sortimentet, men det är lätt att glömma dem när alla tillfälliga lanseringar trillar in.

Så. Gjort.

Samuel Adams Boston Lager från Boston Beer Co är en sådan öl, som känns som den alltid funnits i hyllorna (den lanserades där i december 1992). Det är en wienerlager på 4,7 %. Jag recenserade den för nästan på dagen 11 år sedan, då tyckte jag den var välbalanserad och god och gav 4,0 i betyg.

Färgen är ljus bärnsten, vätskan klar. Det fingertjocka varmvita skummet är luftigt. Små skumrester blir kvar av det på glaset.

Doften är ganska söt med toner av nybakt bröd och knäck. Lite fruktiga citrustoner i bakgrunden.

Smaken är balanserad och mjuk med surdegslimpa, knäck och torkad exotisk frukt. Mild men ändå tydlig beska, den är beskare än vad motsvarande tyska öl hade varit. Medelstor kropp. Eftersmaken bjuder på tydligare exotiska blandade frukter, antydningar till citrusskal, lite knäck och bananskal. Det maltiga slutet har en del gammaldags hård kola och beska örter.

Kolsyran är frisk, de små långlivade bubblorna kittlar tungan. Vätskan är mjuk.

11 år har gått, och mycket har hänt i ölvärlden sedan dess. Det är fortfarande en god amerikansk lager som drar åt det europeiska, men det finns så mycket annat och så mycket bättre nu.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 17:90. för 355 ml. Bäst före: Utgången av DEC 16.

4 kommentarer:

 1. Det finns mycket annat som är så mycket bättre skriver du; 11 år senare. Menar du då inom samma stil? Annars är ju ändå jämförelsen rätt orättvis kan tyckas. Sedan är det ju också en sak att smakidealen förändras med tiden. Kanske något att skriva om framöver på bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bådadera, faktiskt.

   När den här kom på Systembolaget, ungefär samtidigt som jag började dricka öl, så var det här en av de mer nyskapande och intressanta öl som gick att få tag i. Så ja, det finns mer nu än då. Även om man jämför med 2005.

   Men det är också så att när det gäller den relativt obskyra stilen wienerlager (i Sverige mer känd som Bayersk) så finns det intressantare sådana öl som Nynäshamns Viksten Mohawk Rye Lager, Fur Vulcano Classic, Oppigårds Dalalager...

   Ölvärlden förändras ständigt. Så sent som igår läste jag en artikel som förutspådde den amerikanska pale ale-stilens snara död, eller i alla fall att det skulle bli en kuriositet.

   Radera
  2. Tycker själv det är en intressant stil och inte alls obskyr, trots närvaron av parkbänks-klassikern Falcon Bayersk.

   Fur Vulcano har jag inte testat; tackar för tipset!

   Radera
 2. Sven-David Svensson6 september 2016 kl. 16:22

  Fur Vulcano har jag provat. Den är god Bryggd av Fur Bryghus i Danmark. Den finns på Kvickly i Helsingör.

  SvaraRadera