2016-08-30

Ängöl Lilla Pubens Lager

Det nya bryggeriet.
Fredagskvällen i Kalmar fortsatte. Vi satt på Pipes Of Scotland på hotellpersonalens rekommendation. Fast de hade inte så mycket eller intressant öl, stället var glest befolkat och musiken i högtalarna hög och skränig (ja, jag är medelålders).

På ren chans tog jag fram mobilen och skickade en Facebook-fråga till Ängöl om det fanns något ställe med större sortiment av deras öl. Svaret kom på några minuter: ”Lilla Puben, de har även en egen öl som vi bryggt”. Vi begav oss dit direkt. 

Jodå, här var det gott om folk på uteserveringen, och många intressanta öl på flaska. Carlsbergs öl på fat. Samt ett par Ängöl. Den ena var alltså unik för denna krog: Lilla Pubens Lager, en öl med såväl tysk som amerikansk humle som jag med viss tvekan klassar som en dortmunder export på 5 %.

Vätskan är klar, färgen guld. Det fingertjocka skummet lämnar stora rester efter sig på glaset.

Doften är ganska ren med inslag av smör och parfym. Blommiga toner…

Smaken startar friskt med tydliga inslag av karamell/kristallmalt. Mjuk men ändå tydlig beska. Blommig humle, viss knäck. Medelstor kropp. Mild eftersmak med kolakakor i sötman, mogna äpplen och avtagande beska. En passerande oren jästig smak innan det söt-beska slutet. 

Lätt till medelstor kolsyra, mjuk vätska. 

En lageröl som kändes aningen för färsk, tror den hade mått bra av lite mer tid i lagertanken. I övrigt en ganska så tysk och ganska så trevlig öl. 

Betyg: 3,32. Tillgänglighet: Fat på Lilla Puben i Kalmar. Pris: 78:00 för 400 ml. 

= = =

Vi trivdes så bra på Lilla Puben att vi återvände på lördagen. Då provades också maten. Jag valde en New york pastrami sandwich som var riktigt god, och bearnaisesåsen var en av de bättre jag någonsin smakat!

Dessutom slumpade det sig så att Ängöl-bryggaren Johan satt vid bordet bredvid. Han berättade kort att flytten under våren gjorts för att man kört i taket vad gäller kapacitet i de gamla lokalerna på Ängö - 100.000 l/år. De siktar i år att hamna på det dubbla.

Hot Ride!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar