2016-08-29

Lata Dagars Ängöl


Helgen tillbringades i Kalmar. God mat åts, god öl dracks. Lokal sådan, givetvis. För med alla (mer eller mindre) nya små bryggerier runt om i landet så skiljer sig utbudet när man förflyttar sig i landet. Det gillar jag!

Det lokalaste man kan hitta är öl från Ängöl som startade som Ängö Kvartersbryggeri i ett gammalt tunnbinderi 2010. Nu under våren har de flyttat ut från Ängö till större och bättre anpassade lokaler. Mer om det senare.

Deras IPA heter Lata Dagars Ängöl och är i grunden en engelsk IPA med en liten del Nyzeeländsk humle på 6 %. För att förvirra något så bryggdes en svagare pale ale med samma namn under de första åren. Men nu är det IPAn som jag drack på Pipes Of Scotland.

Den mörkt bärnstensfärgade vätskan är grumlig, det stora kompakta skummet är varmvitt. Fina skumrester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.

Humle dominerar den rätt milda doften i form av hö och citrus. Lite knäck hittar jag också.

Bra beska i starten av smaken. Det kommer en växande sötma som för tankarna åt rågbröd. Beskan får efter en kort stund en övergående kemisk ton. Torkade blommor och maskrosor. Medelstor kropp. Växande, lite kryddig, humle i eftersmaken. Knäckebröd, citrusskal och bittra salladsblad i bakgrunden. Besk-kryddigt slut med antydan till salt.

Lätt kolsyra, mjuka långlivade medelstora bubblor.

En gammaldags IPA, ungefär som jag mindes att de var på nittiotalet.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Flaska på krogen (finns också lokalt-småskaligt på Systembolaget). Pris: 82:00 för 500 ml. Bäst före: Hittades ej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar