2016-08-04

Nya Carnegiebryggeriet Hingstin Stout

Så blev det lördag eftermiddag. Fortfarande i Stockholm. En finfin sommareftermiddag, för att vara exakt. Vart skulle man gå då? Någonstans med en riktigt bra uteservering… Hmmm… Nya Carnegiebryggeriet borde väl funka? Deras uteservering borde ge såväl utsikt som svalka. Och där har vi faktiskt aldrig varit tidigare.

Tunnelbana och Tvärbana tog oss snabbt och effektivt dit från Bromma.

Även om jag inte varit där tidigare så hade jag byggt upp en bild av hur det borde vara, från foton och berättelser. Som vanligt stämde det inte riktigt med verkligheten. Framför allt var NCB mycket mindre än jag tänkt mig det, och inte riktigt lika öppet och högt i tak.

Men uteserveringen. Det så slitna ordet "magisk" hade full täckning här.

Det hade varit ett par varma dagar, något som jag blir allt mer känslig för. Så i första hand behövdes något svalkande. Grabbarna bakom baren slängde snabbt fram ett par sejdlar Kellerbier som hade avsedd effekt. Mums!

Därefter… Blev det bryggeriets experimentbrygd nummer 10: Hingstin Stout, en torr irländsk stout på 4,3 % som ursprungligen gjordes till St Patricks Day-firandet våren 2015.

Den klara vätskan är nästan kolsvart, det två fingrar höga skummet är ljusbrunt. Fina rester dröjer sig kvar efter att det sjunkit ner.

En tydlig doft av brungräddat havre-knäckebröd dominerar. Det finns också en viss svartmakt-syrlighet och någon söt vört.

Smaken är torr med viss beska. Gräddiga toner och en del mörkt osötat rågbröd. Milda syrliga rostade toner, men också ofärdiga vörtsmaker. Låg beska. Lätt kropp. Passerande rök i eftersmaken, som är mjukt gräddig med aningen rostade nötter och bränt rostat bröd. Slutet är något sötare med smak av brända frukostflingor.

Kolsyran är lätt (ölen tappades med kväve), de små få bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk utan att bli kladdig.

Lite för orent vörtig för att få de där riktigt höga betygen. Men i övrigt helt okej.

Betyg: 3,17. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 68:00 för 400 ml.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar