2016-08-02

Nils Oscar Södermalmspilsner

Kvällens recension skrivs åter hemma på balkongen, fastän det recenserades fler öl i Stockholm i helgen. Men de kommer senare. Fast det blir ändå en del Stockholm i det här inlägget. Och Nyköping.

Ölen är nämligen från Nils Oscar, framtagen i samarbete med Akkurat för deras 20-årsjubileum i vintras .Den bryggdes på nytt för ett exklusivt släpp på Systembolaget nu under sommaren.

Det blev en tysk dekoktionsmäskad pilsner på 5 % med namnet Södermalmspilsner. Svensk pilsner- och karamellmalt, tjeckisk Saaz och tysk Hallertau Magnum.

Färgen är närmast självlysande gul med lite guld, vätskan är helt klar. Det fingertjocka vita kompakta skummet försvinner iväg långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är frisk med en mild spannmålssötma, torkade blommor och mineraler. Den är ganska lätt.

Smaken startar torrt och beskt med en långsamt växande spannmålssötma, snabbt övergående beska örter, färska snittblommor och mineraler (tänk Vichyvatten). Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en lätt smörighet, blommig beska och mjuk ren balanserande sötma. Avslutningen är ren och torr med ytterligare av den blommigt humliga beskan.

Kolsyran är kraftig och frisk med stora långlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En imponerande välgjord öl i den nordtyska torra och beska pilsnertraditionen. Det torra slutet gör den oerhört lättdrucken, något som varit målet når den togs fram. Och det verkar fler än jag tyckt, för de 20.000 flaskorna som togs fram såldes slut snabbt, vilket har gjort att Södermalmspilsner snart kommer att finnas i beställningssortimentet.

Betyg: 4,11. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juni 2016 (slutsåld, se ovan), Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 18/11/2016

2 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson6 augusti 2016 kl. 19:11

    Södermalmspilsner är en av de bästa ölen som jag har smakat från Nils Oscar. Det kommer inget dåligt från detta bryggeri. Trevligt att den kommer i beställningssoritmentet.

    SvaraRadera
  2. Nu blir det här väldigt off topic men.. jag tycker också att Nils Oscar gör bra öl, men jag har under de senaste åren haft väldigt svårt att stödja ett bolag som ägs av en man av tveksam moral: https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl-David_Sundberg

    SvaraRadera