2016-08-14

Celt Iron-Age - igen

Ibland får jag reaktioner på det jag skriver. Sällan är det de man förutser ska komma. Som när jag sent 2012 recenserade Iron-Age, en engelsk red ale på 3,5 % från Celt Expericence i Wales (recensionslänk).

Jag tyckte att den var lite kantig och småtråkig och gav då 2,9 i betyg (2,92 med dagens viktning). Efter det har det kommit en sakta växande ström av kommentarer på bloggen, men också några mail, som påpekade att den minsann var jättegod och att jag Hade Fel.

För mig är det så nära en läsarstorm som jag kommit. Lite har jag funderar på varför just den här folkölen engagerat.

I vilket fall bestämde jag mig för att köpa hem en ny flaska och se om bryggeriet utvecklat sig, eller om jag faktiskt bara hade otur med just den flaskan (vilket är illa nog). Men så har de i stället blivit uppdruckna till någon middag. Så icke denna gång!

Färgen är röd-orange-brun, vätskan är grumlig. Det två fingrar höga vita skummet sjunker ner till ett tunt lock, lite rester blir kvar på glaset.

Doften har toner av hö, torkade blommor och farinsocker. Röda bär och fuktig jord i bakgrunden, liksom fruktiga engelska jäst-estrar.

Smaken startar oväntat besk-surt. Torkade frukter och lite karamellsötma. Blommig humle, hö och gräs. Medelstor kropp. Eftersmaken är ganska jordig med vass/sträv medelstor beska. Citrongräs, lime och blommiga toner. Avslutningen är sträv med torkade aprikoser och citronjuice.

Kolsyran är mild; de många små bubblorna är skarpa. Vätskan är sträv.

Inte bra… Betydligt sämre nu än 2012, faktiskt.

Betyg: 2,2 2,44. Tillgänglighet: Dagligvaruhanden. Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 07 2017.

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson15 augusti 2016 kl. 08:15

  Jag har smakat folkölsvarianten. Den var god men alldeles för dyr. För samma peng hittar jag betydligt bättre öl på Systembolaget. Jag vill minnas att den har funnits på Systembolagets hyllor. Finns den kvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är folkölet. Celt Experience hade vintern 2012 en pale ale på 5 % hos Systembolaget, Nadloig Rare.

   De har ett par andra öl i beställningssortimentet nu.

   Radera
 2. Själv fortsätter jag med bestämdhet hävda att Celt Iron Age är den absolut bästa 3,5%:iga ölen i dagligvaruhandeln. Kan inte påminna mig att jag någonsin upplevt den som besk-sur och då har jag druckit över 100 stycken. Alltid rumstempererad (18 grader).

  Det är väl kul att man inte alltid tycker lika :)

  SvaraRadera
 3. Någon som testat "Celt La Téne"? Jag råkade hitta den på Coop i Gällivare av alla ställen och den var fantastisk!

  SvaraRadera