2016-08-24

Dugges The Apple Zing

Bild: Dugges.
Början av den efterlängtade semestern firades med en Åbo-kryssning (som, visade det sig, hade tema finsk karaoke). Eftersom vi kom tidigt in till Stockholm så passade vi på att dricka lite öl.

Först hamnade vi på Bishops Arms Folkungagatan. Värmen och uppförsbacken gjorde att vi var inställda på något friskt och törstsläckande: Det erbjöds i form av en syrlig fruktöl från Dugges: The Apple Zing som bryggts med äpplen. 4,5 %.

Litet vitt skum, orange-bärnsten färg, viss köldgrumling. Den ser väldigt mycket ut som kolsyrad filtrerad äpplejuice.

Söt fruktig doft, som åter för tankarna åt äppeljuice. Lite gräddkola och antydan till jod.

Söt-syrlig smak med distinkt smak av äppeljuice, och det drar åt det sträva hållet. Aningar av päron. Lätt till medelstor kropp. Mineraler och frukt i eftersmaken, men det är mindre frukt och mer av de syrliga tonerna från grundölet här. Lite syrliga citroner. Syrlig frukt och lite mineraler i slutet.

Små bubblor, frisk kolsyra och lätt vätska.

Törstsläckande och trevlig, men också lite enkelspårig.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: Okänt.

= = =

Lite bonus: Fritt från minnet av vad jag drack under resten av resan:

Vi hamnade på Omnipollos Hatt. Som varje gång känns som att hamna i en parallell dimension. Först ut deras nya folköls-DIPA (sic!) Arzachel. Mycket trevlig och lättdrucken öl med massor av amerikansk humle utan att bli obalanserat överbesk. Jag kommer att återkomma till den så fort jag kan.

Därefter en vanilj-pale-ale serverad med öl-slush-på toppen (”soft serve”), något som bara kändes möjligt just här… Buxton Ice Cream Pale förvånade lite genom att bara funka. Hur mycket issörjan adderade är mer osäkert, men det förstörde i alla fall ingenting.

Omnipollo Esperanto, en brettad saison med modern humle hade en kolsyra som stack i munnen och en del stalliga-jästiga toner. God och farligt lättdrucken.

På nyrenoverade Viking Amorella var den mest minnesvärda ölen som dracks Stallhagen Yin & Yang, en tropisk lager som skulle efterlikna asiatisk lager och kanske bryggts med ris, jag minns inte riktigt. Den oerhört ljusa lagern hade en passerade jästig smak, som sedan lämnade en mycket försiktig citron-humlesmak efter sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar