2016-08-19

Budějovický Budvar B:Original

Det här är en öl jag har ett väldigt tydligt minne av från min uppväxt. Eller, i alla fall nästan den här ölen.

Tiden bör ha varit någon gång 1983-85. Platsen servicebutiken Handlar'n på Albrektsvägen i Norrköping (där Albrekts Pizzeria ligger idag). I den trånga affären finns ett kylskåp med folköl och en stor del av hyllorna upptas av 3,5 %-versionen av denna då tjeckoslovakiska pilsner. De bruna halvlitersflaskorna hade etiketter snarlika dagens men betydligt mer brunmurriga.

Anledningen till att jag minns det här var att jag funderade över hur Östblocket, som jag hört var så fattigt med brist på allt, kunde exportera öl till Sverige?

Ölen var en storsäljare. Till viss del berodde det nog på ett envist rykte bland stadens gymnasieungdomar att innehållet snarare låg på 3,8 % eller till och med 4 %!

I den här flaskan är jag dock rätt säker på att Budějovický Budvar B:Original  från Budějovický Budvar, n.p. ligger på 5 %.

Färgen är ljust guld, vätskan helt klar. Det fingertjocka vita skummet är vitt och luftigt, och det sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset (jag har senaste tiden druckit flera flaskor av den här ölen och alla har haft oväntat dåligt skum).

Doften är blommig med smör, lite franskbröd och an aning marsipan.

Smaken är mjuk med passerande toner av smör, nyplockade blommor, surdegsbröd och en antydan till kolakakor. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande ren beska, trädsav, mer ljust bröd och en fin smörighet. Slutet är torrt med blommor.

Kolsyran är frisk, de många bubblorna är medelstora och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En välgjort tjeckisk pilsner som fokuserar mer på humlen än malten. Mycket lättdrucken. Jag har en tid känt mig ganska trött på tjeckisk pilsner, men efter att ha läst den här texten hos Portersteken så insåg jag nog att det nog mest är Pilsner Urquell jag inte gillar.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:40 för 330 ml. Bäst före: 18.05.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar