2016-08-07

Omnipollo / Dugges Anagram

En blåbärs-cheesecake-stout? Det måste vara Omnipollo! Den här gången i samarbete med Dugges, och denna imperial stout på 12 % har bryggts med blåbär, laktos och havremalt. Anagram

Färgen är kolsvart, det fingertjocka skummet är djupt varmvitt, det sjunker långsamt ner till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt och mjuk med fruktiga toner. ”Luktar som godis” var frugans kommentar. Mogna (amerikanska och svenska) blåbär, söt choklad, aningar av vanilj och hallonkransar. Alkohol i bakgrunden. Chessecake? Ja, faktiskt.

Smaken är intensivt söt, men det är en mjuk balanserad sötma. Snabbt förbipasserande salta smaker och växande blåbär. Värmande ren alkohol. Digestivekex och vispad grädde. Stor till medelstor kropp. I eftersmaken hittar jag de förväntade växande rostade tonerna med lite träkol, övergående ren beska, het alkohol och sötad havregrynsgröt. Det långa slutet är sött med blåbär, alkohol och mörka chokladkakor.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna mjuka och långlivade. Vätskan är mjuk, men samtidigt oväntat lätt för en öl på 12 %.

Jag drack den här i maj just när den släppts. Och jag minns tydligt att blåbärstonerna var ännu intensivare då än vad de är nu. Jag antar att de kommer att försvinna iväg snabbare än de andra smakerna i den här ölen. Mina krav på imperial stout är mycket höga, och den här kreativa (och söta) tolkningen är intressant. Och god.

Betyg: 3,87. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 maj 2016 (slutsåld). Pris: 69:00 för 330 ml. Bäst före: 01-04-2021 (det krävdes en lupp för att se den svarta texten på den svarta kapsylen). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar