2014-08-05

S:t Eriks + Thornbridge English IPA

Bild: S:t Eriks Bryggeri.
En öl som jag smuttade lite på när vi var i Uppsala för några veckor sedan (länk): English IPA som bryggts på S:t Eriks Bryggeri i samarbete med engelska bryggeriet Thornbridge. Det är en engelsk IPA på 7,4 %, kraftfullt humlad med EKG.

Då, från fat, tyckte jag att den var kvalmigt sirapssöt och full med burkmajs-smak. Få se hur den är på flaska:

Färgen är guld med en nyans av orange (10 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och vitt, det sjunker undan och lämnar lite rester på glaset.

Doften är söt med tydliga toner av knäck och lite kola. Plommon, färska snittblommor och ljus sirap. Mycket engelsk, doften.

Smaken är ren och söt i början. Kraftig blommig beska, plommon och aprikoser. Maltsötman är fokuserad utan att bli vass eller kvalmig, tillsammans med den lika beska som aromatiska humlen bildas en balanserad helhet. Kex och knäckebröd. Medelstor kropp. Eftersmaken har en växande beska med en len knäckig sötma. Lite gröna växter och blommor (som inte blir sträva). Den långa avslutningen är besk med lite träsav. Ingen märkbar alkohol, alls.

Kolsyran är kraftig utan att bli vass, de stora bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

En elegant och maltig IPA, helt utan parfymerade citrustoner. Inte dumt alls. Och jag är nu mer övertygad om att O'Connors verkligen hade problem med sitt fat.

Den här funkar för övrigt förträffligt med Walkers Salt & Vinegar Crisps. 

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2014 (slutsåld). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 2015-02-01 (batch 755 00845).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar