2014-08-04

Slottskällan Saison - igen

Gamla flaskan.
Kvällens tema blev visst ”svenska öl i belgisk stil”.

Saison från Gamla Slottskällans Bryggeri är en saison på 6,5 %. Nyinkommen i det fasta sortimentet, men inte en ny öl. Den lanserades för första gången på Systembolaget i mars 2007, när jag då recenserade den fick den 3,55 och jag berömde särskilt att de valt att ta upp denna obskyra stil.

Det var då det.

Fast recensionen på Beer Advocate får vara kvar. Jag häller upp ölen och skriver ned vad som kommer.

Guld-orange vätska med  viss köldgrumling. Tre fingrar högt vitt luftigt skum som lämnar en del rester på glaset.

Doften är nästan frän i sin jästighet, men det är inget som stör. spannmål och lite plåt. En hel del äppelmust-cider (som nog kommer från jästen). Den känns frisk.

Smaken följer samma linje som doften. Jästen är dock nedtonad, i stället finns det mer typiska belgiska toner, ett slags blandning av exotiska kryddor och citrusskal. Det finns något slags syrlighet, men inte den som finns varken i tysk veteöl eller porter. Medel kropp. Eftersmaken har övergående jordiga toner och en torr lätt smak som åter får mig att tanka på en torr fransk cider. Något slags ren beska finns i bakgrunden, men den håller sig just där. Alkoholen är väldigt väl dold, precis som i de belgiska originalen. Slutet är halvtorrt med en mjuk ton av äppelmust.

Kolsyran är stark utan att bil störande vass. Vätskan är något kladdig. Jästfällning i flaskan, men den håller sig där om man vill ha ölen klar.

Jodå, det här är en väldigt bra klassisk saison, jag har just nu svårt att komma på vem som skulle göra det bättre i Sverige. Jämfört med 2007 tycker jag att smakerna blivit djupare och mer belgiska, och mindre alkoholiga. Jag antar att bryggare Maarten är den som förändrat ölen till det bättre. Mitt betyg idag skulle nog bli närmare 4.

Och så känns det rimligare med en öl på den här styrkan i tettiotrea än i halvlitersflaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar