2014-08-08

Siren Whiskey Sour

Okej. Tre bryggerier går ihop (Siren Craft Brew, Mikkeller, Hill Farmstead) och brygger en IPA som ska smaka så mycket lemonad som det bara går: Limoncello IPA (recension).

Mmhmh.

Sedan försöker man med denna öl som bas göra en öl som snarare ska påminna om cocktailen Whiskey Sour (en av mina favoritdrinkar), genom att lagra den på bourbonfat.

Vissa tänker på att annat sätt än oss andra.

Resultatet blev Whiskey Sour, något slags IPA på 10,2 %.

Färgen är guld-orange (17 EBC), vätskan är aningen grumlig. Det lilla skummet är vitt och sjunker snabbt iväg till ett tunt lock. Inga rester på glaset.

Doften är något kemisk med toner av ekträ, alkohol, beska örter, koncentrerad citronsaft och smörsmakande popcorn.

Smaken är till att börja med träigt örtig. Citronsmaker kommer och går, liksom limejuice. Den är lättare än vad jag väntat mig, men har ändå en oren sötma som tynger ner resten av smakerna. Träsmaken breder ut sig och blir något sträv. Medel till stor kropp. Eftersmaken är renare med tydliga toner av citron-lime-läsk och lite smörkola, den är ganska torr med rena alkoholsmaker. Den korta avslutningen har toner av värmande alkohol och syrligt citrongodis.

Kolsyran är kraftig (vilket förvånar mig), men de medelstora bubblorna är samtidigt väldigt kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jag är ingen stor vän av fatlagrad öl, jag tycker oftare än inte att resultatet blir sämre än den öl man utgått från. Den här ölen får mig inte direkt att ändra den uppfattningen.

Men så till den stora frågan: Smakar den som cocktailen? Nja. Det finns absolut likheter, det gör det… Men där en riktig Whiskey Sour är frisk, krispig och ren i smakerna så blir den här jolmigt söt och smörigt oren. Inte som öl, men som cocktail betraktat.

Betyg: 3,03. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter maj 2014 (slutsåld). Pris: 49:90 för 330 ml. Bäst före: 31st March 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar