2014-08-29

Eleganten Raggaröl

Det är många företag inblandade i det här ölet. Konceptet verkar ha tagits fram av företaget Eleganten Öl & Sprit. Systembolaget listar Anderssons Öl som leverantör och Hellefors Bryggeri som tillverkare, vilket borde innebära att den är bryggd hos Spendrups i Grängesberg (vilket stämmer med burkens text ”Made in Dalarna”).

Eleganten Öl & Sprit är annars ett relativt anonymt bolag, som presenterar sig som  ”[…] två motor- och ölintresserade herrar, som gillar raggarkulturen och vad den innebär”.

Företagets hittills enda produkt Raggaröl har i alla fall varit en framgångssaga och i butik efter butik gått från beställningsvara till hyllvara. Det är en ljus eurolager på 4,7 %.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är något besk. Kraftig sötma, lite papper/pappersmassa och metall.

Smaken startar något torrt. Söta rena maltiga smaker och en pepprig beska. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har tydliga alkoholtoner, marsipan och lite våt papp. Slutet är kort med lite deg.

Kolsyran är kraftig, de många bubblorna är medelstora. Vätskan är lätt.

Ungefär som väntat, det som förvånar mig lite är den tydliga alkohol- och marsipansmaken, den brukar behöva mer alkohol för att komma fram. Kanske är den här ölen väldigt snabbt tillverkad?

Litet tillägg om bilden: Av någon anledning blev färgen på burken orange i stället för guld.
Hm.

Betyg: 2,83. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, finns i ett antal butiker. Pris: 11:50 för 330 ml. Bäst före: 19JUN15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar