2014-08-12

Mikkeller Spontanrosehip


Och det blev lördag. Vi tog en utflykt till Nya Älvsborgs Fästning, det var intressant men hör inte riktigt hit. Och så kom det en rejäl regnskur. Det är ju trots allt Göteborg.

När det ljusnat smög vi oss åter ut, målet var The Rover som frugan inte besökt sedan ombyggnaden. Mycket folk redan vid sjutiden, så vi satte oss på bänkarna utanför. Trevligt att sitta i soldiset. Hon tog en Stowford Press, jag fick ölvalsångest men valde till slut en Spontanrosehip från Mikkellers surölsserie.

Det är en frukt-lambic på 7,7 % som fatlagrats med nypon.

Vätskan är grumlig, färgen brun-röd. Om det inte varit för det låga vita skummet hade jag lätt tagit det för ett glas utspädd nyponsoppa. Lite skumrester på glaset.

Doften är syrlig, men det finns också toner av torr äppelcider och nyponpulver. Jod, järn och hibiskus-kvistar.

Smaken är gueuze-syrlig. Jod, mineraler och osötad nyponsoppa. Smakerna hänger väl ihop. Syrliga toner av hibiskus och äppelsyra, men det finns även en balanserande lätt sötma. Medelstor kropp. Lättare syra i eftersmaken, men den fastnar på tänderna och finns kvar länge. Nypon-te och örtte. Jod i det milda slutet.

Stor kolsyra, medelstora bubblor. Kladdig och något mjölig vätska.

Jag tycker att ölen i spontan-serien har varit väldigt ojämna. Det här är den hittills som jag tyckt bäst om: Den tydliga och syrliga nyponsmaken fungerar bra ihop med den i sig ganska mjuka surölen, och här kommer fruktsmakerna fram bra.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 95:00 för 300 ml.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar