2014-08-27

Duvel Tripel Hop 2014

Jag avbryter festival-rapporteringen för en vanlig ölrecension.

Belgiska bryggerijätten Duvel Moortgat kom 2007 ut med en exklusiv tillfällig version av sitt standardöl Duvel, som hade humlats mer och fått en extra procentenhet alkohol. Stor flaska i lyxig kartong och begränsat antal.

Experimentet slog väl ut och under de senare åren har det årligen kommit nya versioner som fokuserat på olika humlesorter. Nu i samma 330 ml-flaska som den vanliga ölen och med en mer modest prishöjning.

Och i våras kom årets version: Duvel Tripel Hop 2014 som humlats med Saaz och Styrian Golding (precis som den vanliga) och dessutom Mosaic. Stilen är belgisk IPA och styrkan 9,5 %.

Färgen är gul, vätskan klar (det finns lite jästfällning på flaskans botten). Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker ner till ett fingertjockt lock och lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften är besk och humlig. Citrusfrukter som lime och pomerans. En del syrlighet och kryddiga jästtoner, tydlig alkohol. Omogna frukter (äpplen, plommon) och örter.

Smaken startar väldigt beskt, torrt och fruktigt. Limejuice, gröna bananer, blandade exotiska frukter och örter. Lätt till medium kropp. Eftersmaken har en sakta växande ren sötma, alkohol och smaker av gröna bananer och äppelsyra. Avslutningen är mjukare och söt, det påminner en hel del om citronläsk.

Kolsyran är medelkraftig, lite lättare än vad jag väntat mig. Bubblorna är vassa och stora. Vätskan är lätt och aningen sträv.

Humlefokus? Ja. Nästan så att den blir enkelspårig – malten har inte mycket att säga till om. Det handlar bara om lime-humle och lite om Duvel-jästen.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2014 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 07 2016.

1 kommentar:

  1. Vad tror du om att lagra denna? Just att det är sådan fokus på humlen. Men du kanske å andra sidan malten kommer fram mer som vi önskar...

    SvaraRadera