2014-08-04

Nils Oscar Belgo Pale Ale

Bild: Nils Oscar.
För mig är det något visst med Nils Oscar och deras öl.

Dels för att de var det svenska bryggeri som märktes mest när jag blev mer ölintresserad kring sekelskiftet. 

Dels för att det länge var det fysiskt närmsta bryggeriet för mig.

Dels för att jag genom min mamma, som sålde wellpapplådor till företaget, hade fått lite mer namn och insyn i det här bryggeriet än än andra.

Men också för att de som jobbat på företaget genom åren alltid varit väldigt vänliga, öppna och tillmötesgående mot mig när det gäller bloggandet. Inte minst på ölfestivaler, där allt för tidigt bortgångne Horst alltid hade ett leende och tid att svara på dumma frågor.

Så det är för mig lite extra trevligt att det verkar gå bra för dem, och att de just nu bygger ut och fördubblar kapaciteten.

Första ölrecensionen på nära en månad blir deras senaste öl på Systembolaget; Blego Pale Ale som belgarna själva skulle kategorisera som en ganska lätt blond: 4,4 %. Den har bryggts med tre amerikanska humlesorter och en saison-jäststam.

Färgen är guld, vätskan klar. Det två fingrar höga varmvita skummet är kompakt, det sjunker snabbt utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är jästig och fenolisk. Citrusfrukter, exotiska frukter, lite örter. Kryddnejlikor och banangodis. Den påminner en del om en bayersk veteöl, men med belgiska inslag.

Smaken är i början mjuk och något sträv. Mogna bananer, kryddnejlikor, exotisk frukt och lite kola. Svag men tydlig smak av tallbarr. Försiktig mild beska. Stor kropp (speciellt med tanke på alkoholhalten). I eftersmaken hittar jag åter sträva smaker av omogna bananer och bananskal liksom lite rå alkohol. Växande ren sötma och lite gräddgodis. Avslutningen är söt och fruktig.

Kolsyran är mild till medium, de många små bubblorna är små. Vätskan är lätt och lite kladdig.

En klar törstsläckare som bara glider ner. Men jag störs en hel del av strävheten i både smak och munkänslan. Kan det vara något med humlingen?

Betyg: 3,43. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment sedan juni 2014. Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: 14 NOV.

1 kommentar:

  1. Jag tyckte också att den var lite för sträv. Synd på annars god öl.

    SvaraRadera