2014-08-13

Estrella Galicia

Det är en fin sensommarkväll (jag ignorerar nu de kolsvarta molnen som syns över universitetet), så en spansk råfruktslager på 4,7 % kanske kan passa bra?

Det är en liten slim can på 250 330 ml, såna där som Systembolaget tror att vi gillar i år: Estrella Galicia från Estrella Galicia.

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt, fast, ojämnt och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar massor av skumrester på glaset.

Doften är söt med lite blommiga toner. Aningar av mineraler och smör.

Smaken är beskare än väntat, och mindre söt. Mycket svaga toner av majs och blommor, franskbröd och svartpeppar. Medelstor kropp. Eftersmaken är något tjockare med växande söta och metallisk beska. Avslutningen är kort med en tydlig ton av järn.

Kolsyran är medel still stark, de många små bubblorna är långlivade och friska. Vätskan är medelmjuk.

Bättre än vad mina fördomar anade, nästan inga bismaker alls här när den är kall. När temperaturen stiger blir den dock något pappig.

Betyg: 3,49. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2014. Pris: 10:90 för 250 330 ml. Bäst före: 07/15. 

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att en halvliter (eller för all del en hel pint) är lagom mängd öl, tyvärr envisas ju bolaget med att kränga allt mer på 33cl flaska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det beror på ölen. Vissa svagare öl får gärna vara en halvliter, DIPA, Barley Wine och alla allt som börjar med Imperial kan vara lagom med en kvartsliter om man dricker själv.

   Radera
 2. Fast just denna är ju på 33cl burk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jäklar. Jag ändrar. Måste förväxlat den med någon annan öl i slim-burk när jag skrev det där.

   Radera