2014-08-21

Iso-Kallan Saison + The Old Bank

Jodå, vi kom fram till Åbo, och lyckades undvika de värsta åskskurarna.

Innan resan hade jag från flera håll fått två ölrelaterade tips, det ena av dem var puben The Old Bank.

En öl dracks, det kom från Iso-Kallan Panimo, ett litet bryggeri i centrala Finland som bildades 2013 och brygger en handfull öl olika stilar.

Iso-Kallan Saison är en saison, 6,2 % styrkan. 42 IBU beskan.

Det kompakta skummet är två fingrar högt och vitt. Det sjunker långsamt och lämnar fina rester på glaset efter sig. Vätskan är grumlig och orange.

Doften är syrlig med kryddiga fenoler. Småvass sötma. Mogna äpplen och aningar av parfym.

Smaken är frisk och aningen skalkärv. Torra utjästa smaker, det smakar till att börja med ganska mycket jäst. Kryddiga, lite juliga smaker. Örter. Den ger trots alla smaker och en lätt jordighet ett ganska rent intryck. Medelstor kropp. Lätt mjölig eftersmak med en växande ren beska och gröna bananer. Kort rent slut med viss kryddig jäst.

Kraftig kolsyra, få stora småvassa bubblor. Ganska lätt vätska.

Ren, torr och kryddig öl där jästen spelar huvudrollen. Ungefär som en saison ska vara. Hade jag önskat något mer så hade det varit lite mer tyngd och kropp.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 8:50 € för 500 ml.

= = =

The Old Bank är en pub med en historia: 1896 bildas Åbo Aktiebank. 1907 stod bankens huvudkontor färdigt, ett imponerande hörnhus ett stenkast från Salutorget. Stilen var en symmetrisk jugend. Banken fortsatte att verka fram till 1992 då bankverksamheten köpts upp och kontoret i huset lades ner. Under tiden hade bara minimala ändringar skett i huset.

Året efter öppnade en krog i lokalerna, och så vitt jag kunde se hade man byggt om så att det skulle vara enkelt att återställa huset till bankpalats av antikvariska skäl. Förutom nödvändiga ombyggnader som toaletter och ventilation.Den gamla banksalen var nu själva puben, där baren är i mitten av rummet. Inredningen har medvetet hållits i en engelsk pubstil men med inblandning av bank-tyngd. Mycket ek, arkivskåp och grönt läder.

Kapprummet utanför det bevarade valvet med bankfack är nu plats för fatanläggningen, den gamla tygtavlan med plastbokstäver som visat valutakurser var nu en (mycket inaktuell) öllista. Direktionssalen indymde nu ett biljardbord. Övervåningens kontor var nu festvåning.

Det verkar som det funnits cask ale vid starten, men inte numera.

Över huvud taget verkar väldigt lite ha ändrats sedan de öppnade för 20 år sedan, publiken på seneftermiddagen var också äldre än på andra krogar i närheten – jag tror att de växt ihop med stället.

Det verkade inte som de hade något kök eller mat till försäljning.

Ett annorlunda ställe, och väldigt intressant. Men samtidigt lite väl stelnat för min smak.

2 kommentarer:

  1. Välkommen till Åbo och tack för en bra blogg. I Åbo finns också en av landets största bryggerirestauranger, Koulu (Skolan på svenska). Precis som namnet antyder finns den i en gammal skolbyggnad. Kan vara värt ett besök.

    SvaraRadera
  2. Du måste ju också besöka Cosmic Comic Café i Åbo!

    SvaraRadera