2014-08-30

Öppen ölprovning veteöl


Min provning i augusti 2014 på De Klomp hade temat ”Veteöl”, och drygt 20 gäster fick följande öl att dricka under mitt babblande (med skissbetyg):
  1. Dugges Lingonbärliner på 3,6 % var betydligt torrare och syrligare än deras Hallonbärliner. Och vann på det: Här funkade frukten och syran utmärkt ihop. 3,5.
  2. T0 Øl Likeweisse beskrivs av bryggeriet som en berliner weisse med massor av humle. Och visst var det amerikansk humle i den, men den kändes ändå ganska mesig i både syra och humle. 3.
  3. Weihenstephaner Hefe Weissbier. Klassikern. 5,4 %. Precis den där balansen mellan syrlighet, kryddiga fenoler, fruktiga estrar och mjuk friskhet som jag vill ha. 4,75.
  4. Engelsk wit-IPA? Ja… 4,5 %. Siren White IPA (också såld som Siren White Tips). Här var det mer humle och mer beska, men wit-kryddigheten finns där i bakgrunden. Prima sommaröl, 3,75.
  5. Från Siren kom också samarbetet med Omnipollo och Rick Gordon Lindkvist: Näcken, en hopfenweisse på 6,4 %. Oväntat söt med honung och banansmaker. 3,25. 
  6. Ölen hittills hade varit relativt lätta, men nu blev det tyngre: Hvedegoop, ett wheat wine från Mikkeller på 10,4 %. Sött med massor av fruktkola, en riktig efterrättsöl som ändå inte blev mastig. 3,75. 
Omröstningen efteråt blev ungefär jämn mellan Weihenstephaner och Hvedegoop.

Kommande provningar:
  • 6 september: Bobo blandar och ger!
  • 13 september: Nääs Gårdsbryggeri kommer förbi och presenterar sig själva och sin öl. 
  • 27 september 4 oktober: Jag återkommer för att åter kolla på de svenska småbryggerierna.
Efteråt stannade jag en liten stund och tog en Brewdog Brixton Porter följt av en Brewdog Dead Pony Club. Båda funkade.

Räknade lite. Insåg att krogen nu har fem påkopplade sura öl. Måste vara rekord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar