2014-08-17

Den smålänska kolonin + Brekeriet Cassis

Semestern går vidare. I helgen var det Jönköping som gällde. Jag hade blivit tipsad om ett ställe som skulle ha ett bra sortiment av öl från Carlsberg Sverige och Galatea. Och vara lite annorlunda än den vanliga puben: Den Småländska Kolonin, mer precist övervåningens Kollobaren. 

Och jodå, det var det. Guld-medaljongtapeter, bekväma skinnsoffor. R'n'B och elektro-lounge. Mer cocktailbar än ölhak.

Ölen står uppradade på en hylla som gör det lätt att få överblick (det fanns också en öllista med priser uppdelad efter stilar om man ville fundera lite mer). Nu behövde inte jag speciellt mycket funderande när jag såg vad som fanns till salu: Cassis från Brekeriet. På storflaska!

Jag tog in en, kosta vad det kosta ville!

När nästa positiva överraskning kom: Priset: 125 kronor. Alltså några tjugor mer än den nolltrea Punk IPA som jag kvällen innan druckit på puben Murphy's. Utan att vara speciellt bra på att se in i framtiden så utnämner jag redan nu det här till årets ölfynd!

Nu tror jag egentligen inte att det här var rätt pris jag betalade, det var ungefär så här mycket krogens belgiska öl på 375 ml-flaska kostade.

Cassis är en hybridöl, en öl som jästs med Brettanomyches och andra jästsorter. Svarta vinbär har sedan fått jäsa med i sekundärjäsningen. Alkoholhalten är 5,4 %.

= = =

Smågrumlig vätska. Ljust röd-vinröd färg. Litet vitt skum som snabbt faller ner till ett litet lock.

Doften är torr. Lätta toner av moget rödvin, svarta vinbär, vinbärsbuske. Stor snygg syra. Beska örter.

Smaken är torr. Vinbärsbuske och massor av osötade svarta vinbär. Beska örter. Syrliga toner som drar åt äppelsyra och antydan till stall/häst. Medium kropp. Syrlig eftersmak med viss sötma och aningar av metallisk beska. Slutet är långt med massor av svarta vinbär och syrliga karameller. Syran sitter kvar på tänderna ytterligare ett tag.

Kolsyran är medel till stor, de stora bubblorna är friska utan att bli vassa. Vätskan är lätt.

Jag har ju provsmakat den här ett antal gånger tidigare, och vet vad jag hade att vänta mig: En mästerlig skånsk fruktöl!

Betyg: 4,38. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 125:00 för 750 ml. Bäst före: 2015-12-16 (batch 3). Flaska # 323/552.

= = =

Efter det plockades en annan gammal favoritöl fram från listan: Liefmans Goudenband. Den gick också ner. Vi var nu inte längre ensamma på stället, det hade trillat in allt fler finklädda twentysomethings, men de verkade hellre beställa in cocktails eller cava.Den småländska kolonin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar