2014-08-07

Siren Limoncello IPA

Ett återseende på sätt och vis: Lemoncello IPA från engelska Siren Craft Brew i samarbete med Mikkeller och Hill Farmstead. Jag drack ett smakprov på Stockolm Beer & Whiskey Festival 2013 när jag stod vid Brills monter.

Då tyckte jag såhär om denna IPA på 9,1 % bryggd med laktos och ”frukt:
[…] riktigt annorlunda och god (en inte helt vanlig kombination): Inte så söt som man kunde tro, och påminde inte så lite om italiensk citronlikör. Smaskens, och ganska långt från vanlig öl. 
Jag gillade och gav 4,25 i skissbetyg.

Nu har jag hört att denna öl varierat väldigt mellan batcherna, och det här som kom på Systembolaget i juni har fått ganska blandade omdömen.

Färgen är djupt guld (13 EBC), vätskan har en köldgrumling som går över efter en stund. Det två fingrar höga skummet är vitt, det lämnar tjocka rester på glaset när det sakta sjunker ned.

Doften är fruktig med en tydlig ört-beska. Citronskal, pomerans, det och grapefrukt. Den rä rätt torr.

Smaken är intensivt pressad-citron-syrlig. Massor av citronjuice och -skal. Den är torr, nästan sur. En växande småvass sötma ger allt större citronsaft/lemonad-känsla. Medelstor kropp. Medelstor kropp. Eftersmaken är sötsur med närmast övertydliga toner av sötad citronjuice. Avslutningen är kort och torr med toner av Rose's Lime Cordial.

Kolsyran är mild, de få stora bullorna är friska och långlivade. Vätskan är torr och lätt.

Mina minnen av den här ölen var att den var sötare och mer saftig, men när jag läser mina anteckningar så ser jag att det inte verkar vara helt sant. Hur som helst är det här ett mycket intressant experiment. Men samtidigt kanske mer ”intressant" än ”jättegott”, det finns någon slags tomhet mitt i smaken som jag inte gillar. Jag är glad att jag köpte den här flaskan, men kommer nog inte att köpa fler.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2014 (lagerstatus). Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 30th April 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar