2012-02-05

Tripple fff Alton's Pride

Egentligen beror allt på att jag och frugan förra torsdagen var ovanligt oinspirerade vad gäller mathållningen. Till slut blev det ett par påsar djupfryst pytt i panna.

Fast den var lite lika god som den brukade, trots tigersås och rödbetor. Det var något som saknades, och jag visste vad: Viking Line Sauce Szechuan, en komplex het kryddröra som bara kan köpas på Taxfree-avdelningen på Viking Line-båtarna, och som ursprungligen tillverkades för den asiatiska buffé som finns/fanns på en av färjorna.

Till slut bestämde jag mig för att kolla vad en resa skulle kosta. Sås är viktiga grejer, ju. Efter lite telefonerande med frugan beställde jag en Cinderella-kryssning fredag-lördag. Kostade ju nästan ingenting.

Dagen efter hittade jag företagets Facebook-sida och frågade om den hade kvar kryddröran. Svaret var nej. Men jaja, det blir ju en liten semestertripp i alla fall. Och med lite tur kan man ta en avstickare till någon södermalmskrog.

Vilket skedde. I stället för att stå ett par timmar i en terminal begav vi oss till Oliver Twist.

Jag har inte tänkt på det förut, men jämfört med många andra ölinriktade krogar finns det rätt få sorters flasköl på OT. Å andra sidan är de verkligen handplockade: Alla flaskor finns där av en anledning, inga för att fylla upp plats i kylarna. Mycket bra, men jag har inte tänkt på det såhär tidigare.

Jag inleder alltid med real ale på denna krog. Det fanns två att välja på: Alton's Pride från engelska Triple fff Brewery och ThreePointEight Bitter från Skebo Bruksbryggeri. Båda engelsk bitter, båda 3,8 %.

Vilken skulle jag ta? Efter noggrant övervägande från barmannen kom vi fram till att den engelska nog var snäppet bättre. Så den fick det bli:

Vätskan är klar, färgen guld. Det låga skummet är varmvitt.

Doften är som väntar ganska lätt och halmig. Lite gammal disktrasa. Vilket inte låter så bra, men det är nog något slags mjölkig ton som faktiskt passar rätt bra.

Smaken är först rätt lätt. Humlig höig ton utan alltför stor beska. Aningar av jäst, som det brukar bli i real ale. Lite gröna frukter, mineraler och en lätt jordighet. Växande beska i eftersmaken och aningar av färska löv och trädsav. Lätta toner av hö och mandlar i slutet.

Medelstark kolsyra (om det hade varit en fatöl, alltså rätt kraftig för en cask-öl), medelmjuk vätska.

En prydlig bitter, det finns inte mycket att klaga på här. Kanske inte den mest nyskapande eller karaktärsfulla öl jag druckit, men den här hade jag nog kunnat sänka ett par till av.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 69:00 för 473 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar