2012-02-06

FrEQuency Low Frequency Liqourice Stout

Vår väntetid började rinna ut, men så såg jag i kylens skumrask en flaska som jag inte väntat mig: Low Frequency Liqourice Stout från FrEQencey Brewing, det projekt som dryckesdistributören Philipson Söderberg startade under 2011.

Ölen är en amerikansk stout på 5 % där lakrits tillsatts under tillverkningen. Det är bryggd hos Sigtuna Brygghus.

Jag provade lite av den här på Stockholm Beer i höstas, och gillade den. Men när den släpptes på Systembolaget i begränsat antal 1 december så blev jag utan.

Så det kändes lite som sista chansen när jag nu såg de tre kvarvarande flaskorna i Oliver Twists kyl. Jag och frugan delade på flaskan.

Färgen är mörkt brun, nästan svart. Det luftiga smutsbruna skummet är rätt lågt, men lämnar desto mer rester på glaset.

Doften har tydliga toner av lime och en kemisk beska. Torkad frukt och en oväntad belgisk jästton.

Smaken börjar med frukt och sökt lakrits, det är inte utan att jag får lite godis-associationer. Spannmål och en lätt sälta. Nåtot torrt rostade toner liksom knäck. Den rostade tonen finns också i eftersmaken som också bjuder på en ren balanserad beska och lakrits. Enbär och en lång rund rostad maltig ton i slutet.

Kraftig kolsyra, bubblorna är medelstora. Vätskan är ganska lätt och medeltorr.

Av de få lakritsöl jag druckit var nog den här en av de bästa: Klara rena toner. Trist med den konstiga doftan bara.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 88:00 för 330 ml.

Bild: Philipson Söderberg.

2 kommentarer:

  1. Denn öl drack jag strax innan jul och har nog aldrig blivit så besviken på en öl.. Den flaska som jag drack hade ingen som helst doft eller smak av lakrits..

    Bara en konstig kemisk ton och massor med humle karaktär och en rätt jolmig karaktär på vätskan.. Pratade med några andra som hävdade samma sak och att någon lakrits fanns ej att få i vare sig smak eller doft.. Dåliga flaskor??

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte lakritssmaken var rent dominerande, så det måste ha varit nåt lurt med era flaskor!

    SvaraRadera