2012-02-23

The Alpha Collection


Nu har jag recenserat de öl som ingår i The Alpha Collection, den mixlåda med 3x4 sorter öl som Flying Dog tog fram för ungefär ett år sedan.

Jag gillar verkligen idén med mixlådor: Jag skulle aldrig beställt 12 flaskor av någon av de här sorterna var för sig, men när de blandas i mindre mängder lockas jag.

Det känns som en mindre risk att ta, och risken blir mindre att de sista flaskorna blir stående och blir tråkiga. Något som hände för något år sedan när jag privatimporterade 24 burkar Dale's Pale Ale.

Men.

När jag drack ölen kändes vissa av sorterna lite gamla och trötta. Tack vare Flying Dogs något kryptiska men begripliga datummärkning gick det enkelt att få fram exakt bryggdatum:

Öl, bryggdatum, betyg
Som jag skrivit i recensionerna stämplar Flying Dog konsekvent fram sina öl med ett bäst före 140 dagar, något som branschfolk i Sverige fnissat åt: ”Ha ha ha. Ni är roliga ni. På 140 dagar kan vi inte ens få ölen över Atlanten”.

Så jag struntar i den datummärkningen och låtsas i stället att de stämplat fram datumet 6 månader, något som de flesta svenska småbryggerierna gör. Då blir det följande datum:

Öl, teoretiskt bäst-före, betyg
Även med det här systemet blir ölen rätt gammal, alla skulle passerat sitt datum när jag fick dem i min hand.

Vilket väl inte hade gjort så mycket om det varit 4 sorters stark porter, barley wine, belgisk stark ale eller andra sorter som inte som de här fokuserar så mycket på humlen. Men lådan heter ju trots allt the Alpha Collection…

Som sagt, jag uppskattar verkligen att Wicked Wine tagit hem den här produkten. Det är bara tråkigt att ölen mer eller mindre uppenbart passerat sin absoluta topp smakmässigt.

9 kommentarer:

 1. Håller med fullkommligt! Underbart att det släpps mix-pack som detta. Hoppas bara att det i framtiden går att få in ölen snabbare till Sverige.

  En paranoid tanke om att mix-packen köps in redan då bäst-före-datumet gått ut kan jag tyvärr inte undgå. Antingen att Wicked wine har blivit lurade vid inköpet eller att de medvetet köpt mix-packen till "rabatterat pris" då de inte skulle gå att sälja till fullpris i USA?

  SvaraRadera
 2. Har funderat på varför inte FD gör Mix-packs med deras lite starkare ölsorter som Gonzo, Barrel-Aged Gonzo, Double Dog osv osv. Då hade inte, precis som du skriver, åldern varit ett problem!

  SvaraRadera
 3. Inressant . På min kartong så satt det en liten klisterlapp med siffrorna 11 7 11 som någon gjort ett taffligt försök att stryka över med en bläckpenna , undra på vilken sida Atlanten det gjorts ? Om nu någon försökt dölja ett ev utgångsdatum varför inte bara slita bort lappen ? Testade förövrigt Single Hop'en i helgen och tyckte den var helt OK .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade kartongen igår: Jodå, det fanns en liten prislapp som strykts över med tuschpenna.

   Radera
 4. De flesta bryggerier har väl bäst-före-datum stämplat ett år från bryggdatum? Enda jag kan minnas som har ett halvår (på vissa öl) är Oppigårds. Finns säkert fler men generellt tror jag ett år är betydligt vanligare. Med dom omständigheterna är ju inga öl i mixpacket gamla, även om jag inte skulle plocka dom själv i hyllan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det varierar, de som inte pastöriserar vågar sällan sätta ut ett år.

   Radera
 5. Med allt som skrivit här ovanför i åtanke så undrar ju jag hur Hornbeer kan sätta ett BF-datum på Januari 2015 på sin Happy Hoppy ?

  SvaraRadera
 6. Blev lite nojig när jag läste detta då jag har ett sånt här stående sen några dagar, men mina verkar vara tillverkade i slutet av december 2011 och början av januari 2012. Synd för er dock...

  SvaraRadera
 7. Såg nu att det faktiskt inte är exakt samma mixpack som ni har fått. Skillnaden var att den som för er var en "Imperial IPA Simcoe" för mig var en "Imperial IPA Centennial", alltså en single hop med en annan sorts humle.

  SvaraRadera