2012-02-29

En kväll på krogen


Ursprungligen skulle jag bara lämna ett par saker till folk som är mer eller mindre involverade i De Klomp. En bok till krögarens sambo. En tom öl-trälåda till ölmannen Bobo.

Fast jag går ju aldrig på krogen numera, känns det som. ”Har inte tid” vore den lätta förklaringen. ”Prioriterar annat” är mer sant. Men nu hade jag tagit cykeln till jobbet. Så det var väl lika bra att sätta sig vid baren.

Först i glaset blev favoriten Trashy Blonde från BrewDog. Lätt, frisk och engelsk (ja, jag vet att den är skotsk) men ändå med en aning craft-Amerika. Med en lagom alkoholhalt. Den gick ner fort.

Så, tja, var det väl lika bra att äta. Det fick bli kvällens special: Torskrygg med handpillade räkor, skirat smör, pepparrot och kokt potatis. Fast utan räkor och med extra pepparrot.

Nu smakade inte pepparroten så mycket, men det kan väl bli så när de river från rötter. Den ena är starkare än den andra. Fast jag minns att maten smakade mer när jag åt den förra gången den var på menyn.

Vad dricker man till sånt? Belgiskt, tyckte Petter i baren. Nja. Jag funderade på att gå vidare i den brittiska stilen. Yellowhammer från skotska Black Isle minns jag som en engelsk bitter med lätta apelsintoner. Jag chansade, och kombinationen fungerade mycket bra.

Nu fick jag veta att frugan snart skulle sluta jobba, så det var bara att sitta kvar en stund till. Mer BrewDog i glaset: Alice Porter. Fast den var vass, torr och syrlig på fel sätt. Så den kopplades bort.

Nu beställde jag in ostbrickan med hambakta kex, svensk hårdost och holländsk hårdost. Till det? Ett mycket litet glas Duchesse De Bourgogne. Denna flamländska rödöl passade utmärkt med sina Salubrin-syrliga toner och fina rostade sötma.

Ja, sedan begav jag mig bort till frugans arbetsmarknadspolitiska förvaring och fick hjälpa henne att kasta sopor.

En trevlig kväll.

Mat.

Ost.

3 kommentarer:

 1. Jag bara älskar den här nu-är-jag-ju-ändå-här-så-då-kan-jag-lika-väl-ta-en-ölmentaliteten. Händer inte alltför ofta för min del heller, men det gör de spontana stunderna än så mycket bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det. Det blir lite lättare när man inte tar bilen till jobbet.

   Radera
 2. Jag kan meddela att det aktuella Alice Porter-fatet är reklamerat ihop med resten av den batchen efter en ordentlig paralellprovning av faten idag.
  Så kan det gå...

  Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera