2012-02-22

Flying Dog Imperial IPA Simcoe

Sista sortens öl som finns i mixlådan the Alpha Collection från Marylandbryggeriet Flying Dog är en DIPA  på 10 % humlad med enbart Simcoe: Imperial IPA Simcoe Single Hop. Har jag fattat det rätt ssäljs den här ölen bara som en del av mixlådan. Bryggeriet har också en ”vanlig” DIPA; Double Dog Double Pale Ale.

Jo, BeerAdvocate håller på att migrera sin databas, så siten är just nu oskrivbar. Så jag recenserar direkt här och skriver in den dit senare, tvärtom mot vad jag brukar göra. Det blir nog bra. Senare tillägg: Klart.

Färgen är guld med aningar av rött – ljusare än vad deras pale ale är vilket var lite oväntat. Vätskan är klar. Det två finger tjocka varmvita skummet är långlivat och kompakt, det lämnar en hel del skumrester på glaset.

Doften är inte så stark som jag hoppats på. Visst märks den, men den fyller inte rummet som vissa andra DIPA kan göra. Jag noterar en söt ton någonstans mellan honung och kåda. En mjuk men ändå kraftig beska, aningar av alkohol och pomerans. En högst oväntad ton av lök och vitlök finns också någonstans i bakgrunden. Ananas och inlagda aprikoser hittar jag också.

Smaken är klassisk amerikansk DIPA: Söta citrusfrukter, kåda och exotisk frukt, en solid (om än inte överväldigande) beska och lite alkohol. Det är stora smaker, och lite tunga. Sötman är rätt kraftig, men samtidigt mjuk och balanserande. Det är över huvud taget balanserat, och inget sticker ut: Mycket välgjort för en single hop-öl. Aningen jordiga toner i eftersmaken, liksom en ton av färsk vitlök som kommer och går. Kanske börjar beskan kännas lite småtrött efter några klunkar. Annars är det mandariner, lime och pomerans i en fin mix. Slutet har torra toner av alkohol och honung.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna mjuka. Vätskan är medellätt och rätt kladdig.

En mycket välgjord och komplex single hop-DIPA, kanske har beskan tappat lite från det att den tappats, men den håller ihop bra.

Betyg: 3,42. Tillgänglighet: Som en del av mixlåda i beställningssortimentet. Pris: 32:70 för 355 ml (genomsnittspris för lådans öl). Bäst före: Flaskan är märkt 238A11, vilket betyder att bäst före var 27 augusti 2011 och att den var bryggd 7 april 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar