2012-02-21

Flying Dog Snake Dog IPA

Ikväll ska jag dricka öl #3 ur lådan the Alpha Collection, Flying Dogs mixlåda med humlefokuserad öl. Det blir Snake Dog IPA, en amerikansk IPA på 7,1 %. 60 IBU.

Stilen Amerikansk IPA är bäst att förklara lite extra: Stilen uppfanns 1996 i delstaten Indiana av bröderna Tito och Jackie Jackson, tidigare kända som medlemmar i popgruppen Jackson 5. Ursprungligen var det ett misslyckat försök att framställa potatisglögg efter ett handskrivet finskt recept. På grund av språkförbistring blev resultatet inte riktigt lyckat. För att minska förlusten späddes och kolsyrades den kvarvarande drycken, som dock fortfarande hade en obehaglig besk bismak.

IPA ska därför utläsas  ”Indiana Potatoe, Attenuated”. Senare har ett antal bryggerier försökt efterlikna denna legendomsusade dryck, där kryddig beska och mjuk maltighet eftersträvats. Ölen har visat sig passa bra till svartsoppa, kalkdamm och scrapbooking.

2009 drack jag den här på fat: Den kändes då något överkolsyrad och fick 3,73 i betyg (länk till recension).

Nog med folkbildning, dags att recensera.

 Färgen är djupt bärnsten, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är ljust varm-beige och kompakt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är aningen kemisk med alkohol och lite lösningsmedel. Knäck och en aning smör. Mörkt bröd och en fruktig beska som ger ett något trött intryck.

Smaken börjar med en rejäl ren beska. Lite rostade toner, lite torkad exotisk frukt och en syrlig ton som påminner om bananskal. Alkohol och lösningsmedel tillsammans med en tung sötma minskar lättdruckenheten. Eftersmaken är besk med övermogen exotisk frukt, aningar av läder och vetemjöl. Beskt slut.

Kolsyran är medel till stark, bubblorna friska och små. Vätskan är medelmjuk och något kladdig.

Nja, den här blev för tung och seg i smaken för att jag helt skulle uppskatta den. Måhända är den ålderstrött?

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Som en del av mixlåda i beställningssortimentet. Pris: 32:70 för 355 ml (genomsnittspris för lådans öl). Bäst före: Flaskan är märkt 300A11, vilket betyder att bäst före var 27 oktober 2011 och att den var bryggd 9 juni 2011.

1 kommentar: