2012-02-27

Nils Oscar Ctrl Alt Delete

Det blir verkligen ett släpp för oss som gillar de gamla tyska öltyperna den 1 mars: En Kölsch, en Kellerbier och en Altbier!

Just Alt är innehållet i den sista förhandsflaskan jag fått den här omgången: Eftersom Altbier inte är ursprungsskyddad får den bryggas var som helst. Som i Nyköping, exempelvis… Ctrl Alt Delete är bryggd av Nils Oscar med en alkoholhalt på 4,5 %.

Öltypen härstammar från Düsseldorf, där den likt grannstadens Kölsch lyckades överleva lagerinvasionen för 150 år sedan. Den jäses med över/ale-jäst vid ljum temperatur, men lagras vid kall temperatur som en lager. I mångt påminner den alltså om Kölsch, men Alt ska vara mörkare, beskare och lite tyngre i jämförelse. Alkoholen är även här 4-5 %.

Det finns också en ovanligare starkare variant, Sticke Alt, på 5-6 %.

En av mitt livs stora ölupplevelser var en Altbier jag köpte på plats och recenserade höstas, Uerige Altbier (från Düsseldorf) som fick massiva 4,95 i betyg (recension).

Färgen är mörkt guld (17 ECU EBC), vätskan är klar. Det ojämna höga skummet är beige och kompakt, det sjunker sakta ner och lämnar vissa skumrester på glaset.

Doften är jordig och humlig med massor av halm och brun malt. Den påminner om den Kölsch jag drack häromdagen, bara mer av allt. Massor av digistive-kex och mörkt matbröd.

Smaken är joridg-träig (nysågad björk) med en del torra tyska jästiga toner. Mild mjuk ren beska med typiska toner av hö och… höstskog. Medelstor kropp. Eftersmaken är träig med münchnermalt som påminner om mörk hålkaka och digistive-kex. Lite mild blommig-besk humle i slutet liksom en lätt sötma.

Kolsyran är mild, de medelstora bubblorna är mjuka. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

En Altbier med massor av trä-toner. Inte riktigt lika djup, besk och komplex som de bästa från Düsseldorf, men den håller samma kvalitet som de mer försiktiga tyskarna. Varför inte dricka den till en grillad köttbit i en inte alltför het marinad?

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid våren 2012. Pris: 19:50 för 330 ml. Bäst före: 12 AUG.

Bild: Nils Oscar.

4 kommentarer:

 1. Hittar inget om ECU, är det en annan skala än EBC och SRM?
  Varför kan inte alla bara använda den ena eller det andra? Själv föredrar jag SRM då den ju heter standard...

  SvaraRadera
 2. Jag tycker faktiskt den var bra men så gör Nils Oscar mig aldrig besviken heller. Den är inte alkoholstark och den sticker inte ut på något sätt men jag är övertygad om att den passar till allt möjligt i mat och snacksväg. Första gången drack jag den lite för kall men idag (just nu faktiskt) dricker jag den något varmare och jag tycker den är riktigt smaskig. Lättdrucken och fyller absolut sin funktion.

  Jag har inte druckit jättemånga olika sorters alt bier men de jag har testat har faktiskt fallit mig i smaken. Jag önskar dock att Systemet kunde ta in Diebels Alt Bier, Boltens Alt och Boltens Ur-Alt igen. De är riktigt bra eller var det åtminstone tidigare. Men jag gissar att man inte kan få allt.
  /Mikethebike

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson17 mars 2012 kl. 10:37

  Äntligen en öl på det tyska altbier temat.Denna altbier från Nils Oscar var god. Jag har också gort misstaget att dricka den för kall. Då känns den lite menlös. Ett bra hantverk från
  Nils Oscar.
  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera