2012-02-25

Früh Kölsch

Kölsch.

En av Tysklands alla underskattade öltyper. Ni har väl alla hört vad det handlar om, men för ordningens skull tar jag det kortfattat en gång till:

De böhmiska och bayerska lagerölstyperna krossade nästan alla traditionella ölsorter i sin väg under andra halvan av 1800-talet. Av olika skäl blev en typ som bryggdes i Köln kvar: Kölsch. Det är en öl som jäses varmt (vilket gör att den hamnar i ale-kategorin) men lagras kallt (som en lageröl). Humlen tillsätts sent, vilket ger låg beska och mycket humlesmak. Alkoholen är måttlig, 4-5 %.

Resultatet blir ett mellanting, en lättdrucken öl med en hel del karaktär. Vana Ofiltrerat-läsare vet att det ungefär är en sammanfattning av hur jag vill ha min idealöl. Under 1990-talet fanns till och från Dom Kölsch på Systembolaget, och det var en favorit.

Jag skulle väldigt gärna här berätta om min halvdag i Köln där jag frossade i recensioner av denna öl, som bara får kallas ”Kölsch” om den bryggs inne i staden. Jag var ju där under mitt tågresande i augusti. Men så kom det där jävla illamåendet och satte stopp för mina planer.

Nå.

De trevliga grabbarna hos importören Brekeriet skickade för några dagar sedan ett recensionsexemplar av den Kölsch  som snart ska lanseras på Systembolaget: Früh Kölsch, en Kölsch på 4,8 % från Cölner Hofbräu Früh.

Det varmvita skummet är högt och kompakt. Vätskan är klar och ljust guld-gul (6 ECU). Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är väldigt tysk och lite torr med mineraler. Lite ren jäst och alkohol(!). Lite källar-toner och lätta humletoner som mest får mig att tänka på hö.

Smaken är frisk och törstsläckande. Lite källare och gräsig humle. Mineraler och lite smörkola. Medelstor kropp. Ganska maltig med stora smaker för styrkan. Lite ale-komplex, liksom. Aningar av alkohol i eftersmaken och lite toner av havregrynsgröt. Slutet har behagliga toner av läder och grädde.

Kolsyran är medelstark, de många bubblorna är friska och små. Vätskan är lätt och aningen torr.

En ytterst lättdrucken öl som ändå är långt ifrån blaskig: Precis som en Kölsch ska vara. Fast källartonerna gör den lite tyngre än vad jag hade önskat. Men den här anser jag vara obligatorisk när altansäsongen börjar om någon månad! Hm, i Tyskland finns den på 5 l  ”partyfat”. Det vore något att ha i sommar, Brekeriet!

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid vår 2012 (börjar säljas 1 mars). Pris: 19:90 för 500 ml. Bäst före: 09. 07. 12.

Bild: Früh.

Allt jag såg av Köln.

6 kommentarer:

 1. Inte bara är den ett varmjäst (kanske snarare "sval-jäst") lageröl, det är jäst med överjäst, Saccharomyces cerevisiae, till skillnad från de kalljästa underjästa lagerölen som kör med Saccharomyces pastorianus.
  Men enkelt och gott är det :)

  SvaraRadera
 2. Jag måste säga att allt detta låter väldigt trevligt, men när jag dricker den blir jag väldigt besviken. Smakar som en vanlig tråkig lager, tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Du kanske har förstört dina smaklökar med för mycket IPA, DIPA, stout och Porter som är så poppis att gilla nuförtiden så du inte klarar av att känna den subtila elegansen i en bra kölsch, Tomas? Sedan är frågan vad du menar med "vanlig tråkig lager"? Det finns väääääldigt många olika lager. Det är ungefär som att jag skulle säga att jag tycker inte om grönsaker eftersom jag inte tycker om bruna bönor.

  SvaraRadera
 4. Jag har gett den här två chanser till, och måste begå lite självkritik. Den är ren och frisk, med en liten krispighet, och en lätt ton av äpple. Fin sommaröl. Så jag har mina smaklökar kvar; det är nog mer en fråga om förväntingar. Och visst finns det många bra lager, men det är enligt min erfarenhet oftast svårt att bli särskilt upphetsad över dem. Jag vill ha lite mer komplexitet i smaken. Oftast.

  SvaraRadera
 5. Drack en früh härom veckan. Smakade som en mesig folköl. Har jäst eget öl med kölsch-jäst. Den var god :) Men jag tror inte den skulle räknas som en äkta kösch.

  SvaraRadera
 6. Sitter med faktiskt med en fruh kölsch i tassen just nu.. I jämförelse med gårdagens IPA, DIPA, barley whine & grönstedsspetsade bryggar-perversioner m.m. är den faktiskt riktigt läskande!
  Lite åt lagerhållet men ändå inte.
  Rekommenderas starkt, men i ärlighetens namn skall jag erkänna att jag gillar lager...

  SvaraRadera