2012-02-08

Stallhagen Winter Porter

I fredags fick jag för första gången i livet en öl beslagtagen. Det var när vi skulle gå in till Viking Cinderalla som jag insåg att deras förbud mot medtagen alkohol var på allvar. Så jag blev av med en burk Marston Pedigree. Ack ja.

Något senare blev det middag på färjan. Trots att vi var på à la carte-restaurangen fanns det två öl att välja mellan: Lapin Kulta IV A på fat och Karjala III på flaska. Valde dumt nog den sista, det är verkligen en vedervärdig dåligt jäst sörja. Såhär måste det ha känts att vara ölintresserad på åttiotalet.

Hur svårt ska det var att ha en handfull öl i vinlistan, när det uppenbarligen finns flaskor av dem på båtens pub?

Puben ja. Det intogs öl där lite senare; en finfin Harviestoun Old Engine Oil.

På återresan blev det också svart öl, jag och frugan delade på en Winter Porter från Åländska Stallhagens Bryggeri, vilket kändes extra passande. Efter kontakt med bryggeriet visade sig mina misstankar stämma, det är samma öl som deras Baltic Porter: En baltisk porter på 7 %.

Jan från bryggeriet berättade också att det här är en öl som skiljer sig mer än de andra mellan batcherna eftersom en del av malten röks av bryggmästaren Mats Ekholm på plats vid bryggeriet.

Ölen är svart, skummet beige och luftigt. Det håller sig kvar länge och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är relativt lätt med rena beska humletoner. Lite rökt kött och lufttorkad skinka. Aningar av alkohol och massor av malt.

Smaken är något rökt, men det är inget som tar överhanden. Smakerna är väl balanserade. Mycket malt med pumpernickel. Mjuk beska med aningar av apelsiner. Alkohol i eftersmaken liksom mörkt bröd och en aning av lösningsmedel i bakgrunden. Slutet har en intressant ton av sockerkaksdeg.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små och friska. Rätt lätt vätska.

En trevlig baltisk porter där röken ger en extra dimension utan att för den skull bli en rököl.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 60:00 för 500 ml.

1 kommentar:

  1. [quote]Såhär måste det ha känts att vara ölintresserad på åttiotalet.[/quote]
    Så kändes det många gånger för mig på 80-talet - det kan jag lugnt säga, även om jag inte var så där våldsamt ölintresserad (som jag är nu) då.
    Det var ett tag sedan jag åkte östersjö-färja - det verkar åtminstone som att utbudet i puben (att den överhuvudtaget finns) är något bättre nu än då.
    Har testat Stallhagen - dock inte denna - på Ölbaren i NK Saluhall. Klart intressant bryggeri!

    SvaraRadera