2012-02-25

Lagrad fatlagring?

Bild: dynamosquito from France. Licens.

För ett antal dagar sedan fick jag ett ”beermail” hos BeerAdvocate med några intressanta frågor om öl. Tyvärr fick jag frågorna ungefär samtidigt som BeerAdvocate beslutade sig för att bygga om siten från grunden, och gamla meddelanden ser ut att vara onåbara under en tid framåt.

Så jag tänkte svara på frågorna här i stället. Problemet är att jag inte minns frågorna, förutom en. Den var något i stil med ”Ska man tänka på något särskilt när man vill lagra flaskor med fatlagrad öl?”

Frågan är inte helt enkel, speciellt som jag (fortfarande) inte känner mig speciellt erfaren inom långtidslagring. Eller är överdrivet förtjust i fatlagrad öl.

Mina små erfarenheter pekar inte heller åt något speciellt håll. Den senaste fatlagrade som väntat i flaskan var Pannepot Grand Reserva 2005 (recension), den verkar om jag får tro kommentarerna ha försämrats under lagringen. Närke Stormaktsporter Kaggen! verkar inte ha påverkats alls av två år på flaska (recension).

Så jag är nog inte till mycket hjälp i frågan.

2 kommentarer:

  1. Intressant fråga som dock känns alldeles för bred för att kunna svara på. Det finns ju massor av fatlagrat öl och fatlagringsprocessen ser ju helt klart rätt olika ut för olika stilar. Lambic som lagras under mycket lång tid på gamla fat, flandersk rödöl som också lagras rätt lång tid på enorma foudres och modern bärs som ofta lagras på betydligt mycket nyare fat som ofta ger karaktär av den dryck som legat på fatet tidigare. Nya fat kan ju ge ifrån sig astringenta ektannin som troligen blir mer påtagligt i ett öl som flaskalagrats under lång tid och därmed blivit lite tunnare och mer oxidativt. I lambic och suröl blir trätonen sällan påtaglig, vilket ju givetvis beror på fatets storlek och dess ålder.

    En intressant fråga som jag dock kom att fundera på nu är huruvida ett ekfatslagrat öl blir mer stabilt och lagringsduligt (tack vare den långsamma oxidationsprocessen som ekfatslagring innebär) än ett öl som inte fatlagrats.

    SvaraRadera
  2. Nu har jag fått tillbaka de gamla meddelandena, och frågan var mer specifik än vad jag minns. Den var snarare "Om man gillar smakerna av trä och whisky i de wiskeyfatlagrade ölen, kommer de att avta med lagring?". Mitt svar var att jag trodde det, i allmänhet.

    SvaraRadera