2012-02-09

Årets ölupplevelse 2012?

White Guide är enligt dem själva guiden till Sveriges bästa restauranger. Nytt för i år är kategorin ”Årets Ölupplevelse” som de själva presenterar så här:
”Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang som visar att öl har ett rikt smakregister som väl motsvarar vin och som ibland lyfter fram och definierar maten på ett ännu bättre sätt.

Så lyder motiveringen till White Guides nyinstiftade pris som i mars delas ut i samarbete med Galatea Spirits AB. Under året som gått har testarna konstaterat att öl långsamt är på väg att återvinna sin plats som måltidsdryck.

– Många, spännande mikrobryggerier skapar intressanta ölsorter som är anpassade till dagens mat. Men än så länge dominerar vinet och kommer nog alltid att göra – generellt sätt, berättar Mikael Mölstad, vd på White Guide.

Årets öltrender kommer först och främst från mikrobryggerier, som brygger öl i mycket små kvantiteter. White Guide har smakat goda exempel på Pale Ale och IPA (India Pale Ale) samt säsongsöl och en del egenbryggd öl. Mathias Dahlgren har under vintern gjort en egen öl i samarbete med ölbryggaren Jessica Heidrich, S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär.

Vad kan vi förvänta oss av Åres Ölupplevelse?

– En underhållande lista i ständig förändring och där presentationen av dryckerna ligger i nivå med det som görs för viner – även bryggteknik, avslutar Mikael Mölstad.
Och idag kom listan med de nominerade:

 • Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
 • Pubologi, Stockholm
 • Thörnströms Kök, Göteborg
 • Ölbaren, Åre
Det var väl inte direkt någon av de ställen jag skulle gissat på. Jag har faktiskt inte besökt någon av dem.

14 kommentarer:

 1. Ha ha! Hade också börjat göra en lista i huvudet och missade alla!

  SvaraRadera
 2. eh...bra initiativ, men de nominerade...va fan. :P

  SvaraRadera
 3. Intressant att priset för bästa ölupplevelse delas ut av en ölleverantör. Vad hände med integriteten?

  SvaraRadera
 4. hmm, intressanta nomeneringar från Galatea, inte helt oväntat så är Mathias Dahlgren Matsalen med, kan det bero på att samarbetet med Jessica?

  Varför är det bara så kallade gastropubar med i listan? Är det dit Galateas öl säljs mest? Sitter alla och pimplar S:t Eriks där?

  SvaraRadera
 5. hmm...nu efteråt så blev jag lite surare. som sagt, varför ska en ölleverantör vara med och dela ut priset? där föll min trovärdighet för "the white guide" totalt. det kunde lika gärna skippat "priset".

  kikar på deras hemsidor:
  Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
  står lite om en vinkällare, inte ett ord om öl eller om samarbetet med jessica.

  Pubologi, Stockholm
  står lite om öl, står mer om vin, ingen lista.

  Thörnströms Kök, Göteborg
  vinlista finns, inte ett ord om öl.

  Ölbaren, Åre
  hittar ingen info öht om stället.

  verkar mycket lovande...

  SvaraRadera
 6. White Guide är väl primärt en restaurangguide, dvs störst del av fokus ligger på mat. Tittar man ur det perspektivet kanske nomineringarna blir vettigare?

  SvaraRadera
 7. Precis som det skrivits ovan är det mat och dryckeskombinationen som ligger i fokus. Sett ur det perspektivet förstår jag varför framförallt Thörnströms kök är nominerade. De har sedan en tid tillbaka haft en ölmeny till både lilla och stora avsmakningsmenyn, dvs speciellt utvalda öl till alla 6 eller 9 rätterna. Detta är ganska sällsynt bland bättre restauranger idag men förhoppningsvis hänger fler på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är verkligen något jag saknat på lite snyggare restauranger (när jag nu går på dem), ett utmärkt initiativ!

   Jag har lite funderingar om de ölrekommendationer som allt oftare finns i pub/"gastropub"-matsedlarna, men det ska jag nog ta vid ett annat tillfälle.

   Radera
 8. Vilket jävla skämt! Galatea ligger garanterat topp 5 i mutligan mot bolaget och har noll trovärdighet.

  SvaraRadera
 9. Mathias Dahlgren har jag jobbat med sedan mars 2008 och kan glädja alla med att vi har kört olika mat och dryckeskombinationer exempelvis med Traquair Jacobite, Williams Ginger, Nøgne Ø Wit, Nøgne Ø Porter och Sahti bara för att nämna några samt att dem kan erbjuda ett bra grund sortiment med Bonden, American Dream, East River Lager.
  Sen jobbar vi ju även med Ölbaren och Pubologi (varifrån vi värvade vår senaste medarbetare) så jag glädjer mig istället med att White Guide äntligen börjar erkänna ölets betydelse för helhets upplevelsen också. Vilket kommer få fler restauranger att anstränga sig ytterligare.
  Givetvis finns det ju även andra restauranger i White Guide som vi samarbetar med som jag tycker blir allt bättre på att kombinera öl och mat. Personligen tycker jag exempelvis att Dahlberg och Gastro i Helsingborg borde varit nominerade.
  Vilka skulle ni vilja se nominerade?

  Jonas Danielsson
  Brill & Co

  SvaraRadera
 10. Det är så klart kopplingen till maten som gör att de här ställena hamnar på nomineringslistan - White guide är ju framförallt matorienterad. Lite synd dock att de nämner Dahlgren/Heidrichs öl som skäl för nomineringen - den har väl inte släppts alls ännu? Och det gör att trovärdigheten sjunker något...
  Om jag skulle nämnt några kandidater innan jag såg de faktiska nomineringarna - som till exempel Bishops-kedjan, Green Lion i Malmö, Monks-imperiet - så skulle jag gjort det utifrån öl-upplevelsen. Om jag adderar mat till upplevelsen så faller samtliga ur ramen - maten kan på flera av de nämnda ställena vara direkt dålig. Hoppas dock på gastropubarnas revolution framöver!

  SvaraRadera
 11. Och som potentiell nominering: Gastro/Dahlberg i Helsingborg! Men det säger jag bara utifrån vetskapen att herr Johansen regerar där - har inte varit där ännu! Hoppas på att begå debut i sommar!

  SvaraRadera
 12. För att bli nominerad tror jag att man måste finnas i White Guides lista över bra restauranger, något som kostar en slant i avgift. Det minskar urvalet en hel del.

  SvaraRadera
 13. Fast det brukar gå bra för Gastro i White Guide och Dahlberg (där jag är ansvarig) är alltid med i white, de har bland annat skrivit om vårt ölutbud och att vi ibland serverat mjöd till mat osv. Men jag tror inte vi betalar för att vara med Magnus, men jag vet uppriktigt inte. Jag har personligen serverat både öl,cider och mjöd till olika rätter under flera års tid både på Gastro och Dahlberg, så jag blir kanske mest förvånad över att vi inte nämns/blir nominerade dock vet jag inte hur de andra restaurangerna är för den delen, så det är svårt att säga. Vi får helt enkelt glädjas åt att öl förekommer i white guide överhuvudtaget, och jag är glad att jag får regera på Dahlberg Joel ;)

  SvaraRadera