2012-02-14

Mer om White Guide Årets Ölupplevelse

När jag för några dagar sedan skrev om den nya utmärkelsen ”Årets Ölupplevelse” från White Guide (länk) dök det upp en del undringar och frågor, dels bland kommentarerna, dels på andra forum.

Jag försökte sammanställa dem och ställde dem till White Guide. Svaret kom från Mikael Mölstad, VD & partner vid White Guides AB, efter någon timma.

Frågor och svar är något editerade för att öka läsbarheten och minska textmassan. Mina kommentarer inom klammerparenteser.

= = =

Kan ni förutom den text jag redan publicerat [i det tidigare blogginlägget] skriva något mer om urvalskriterierna för Årets Ölupplevelse?

Det handlar ju om ölupplevelse – det har inte med antalet [tillgängliga öl] att göra – utan med kvalitet, matmatchningar och kunskap.

[...]

I boken som presenteras den 5 mars står det följande:
Årets Ölupplevelse
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang som visar att öl har ett rikt smakregister som väl motsvarar vin och som ibland lyfter fram och definierar maten på ett ännu bättre sätt.
[Det är alltså tydligt så att det inte handlar om vem som har störst cuvée eller de mest avantgardistiska ölen, utan om vem som kan kombinera mat med öl – ur matperspektivet.]

Hur fungerar samarbetet med Galatea för den här utmärkelsen? [utmärkelsens neutralitet ifrågasattes av vissa]

Galatea har INGET med urvalet att göra. Det har inte varit inblandade överhuvudtaget i processen. Urvalet görs av ett urval av våra testare (vi har över 40 stycken) som kan detta med öl mer än andra.

Galatea är vår partner som får annons i boken och finns med på White Guide Gala med smakprover – och de syns med namn ihop med priset.

Finns det någon sanning i en avgift av något slag för att vara med i guiden? [Något jag själv hört från flera håll]

Inte det minsta. White Guide är en rent journalistisk produkt. Vi betalar nogsamt våra notor. Och ingen kan ge oss några pengar för att komma in i boken. Urvalet i boken är helt och hållet vårt eget – utifrån de mer än 700 restaurangtester vi gör varje år. Förtroendet för vårt sätt att arbeta är en grundläggande för vår framgång. Vi är Sveriges största och viktigaste restaurangguide.

Det har förekommit att folk utgett sig för att vara från White Guide för att få äta gratis. Det är bedrägeri och kommer vi på det blir det polisanmälan.

= = =

Jag hoppas att det besvarar de frågor som dykt upp under senare tid.  Jag själv var som många av er andra skeptisk när jag såg listan, men efter lite funderande har jag kommit fram till att det här är exakt vad ölsverige behöver. Vi ölnördar som vill ha belgisk öl från åttiotalet eller humlebomber som skickats med flyg från Denver har ju redan våra ställen, och de verkar ju klara sig. De behöver knappast det här priset.

Men det har genom åren varit mycket snack om de här vita dukar-restaurangerna som stoltserar med gigantiska vinlistor men 1-2 sorters ljus lager och hur svårt det är att få dem att upptäcka den fantastiska smakvärld som ölen faktiskt är. Det här priset är för dem som långsamt börjar vakna och ta sig ann ölet ur matperspektivet.

De behöver det här priset. Och det är bra att White Guide uppmärksammar dem!

4 kommentarer:

  1. Tack för att du grottar ner dig och nyanserar bilden!
    kock/ölnörd

    SvaraRadera
  2. Extremt bra. Man kan ju undra liksom hur långt Bishops, Monks, Haket, Akkuratt, Ölrepubliken m. fl. sträcker sig rent gastronomiskt.

    SvaraRadera