2012-02-16

Skandinaviska Ölskribenters Förening

Officiellt pressmeddelande:


NY FÖRENING LOVAR ATT ÄNDRA FOLKS ÅSIKTER OM ÖL 

Ett antal bloggare har under en längre tid känt en frustration över hur öl oftast framställs i pressen och bildar nu en ny förening vars syfte är att sprida kunskap om Sveriges mest populära dryck.

Sveriges Ölskribenters Förening Skandinaviska Ölskribenters Förening kommer att hålla sitt första årsmöte i Eskilstuna lördagen den 18:e februari för att bilda föreningen och skissa på planerna som ska lyfta ölets status i populärpressen.

Föreningen kommer initialt att bestå av några av Sveriges mest aktiva ölbloggare och skribenter, men uppmuntrar alla som skriver om öl i någon typ av media att ansluta sig.

Sveriges Ölskribenters Förenings ordförande Pelle Stridh (som har missionerat för en bättre ölkultur i Sverige i 25 år och driver Allt om Öl) säger att det är dags att folk ser på öl mer seriöst.
Om man granskar dagens traditionella media så ser man ganska enkelt att den domineras av vin och att öl får väldigt lite uppmärksamhet. Vin framställs ofta som ’sofistikerad’ medan öl framställs som ’industriell’. Vi har som målsättning att ändra på det.

Våra medlemmar brinner för öl och för att höja medvetenheten om vilken komplex och fantastisk dryck den kan vara. Majoriteten av oss har denna passion som en ren fritidssysselsättning och vi skriver på bloggar och andra sociala medier för att sprida vårt budskap.

Om vi vill bli tagna på allvar så måste vi först ta oss själva på allvar, därför bildar vi Sveriges Ölskribenters Förening. Vi siktar på att ha en nära och inflytelserik dialog med bryggerier, politiker, Systembolaget och andra viktiga parter inom den Svenska dryckesindustrin.

Jag uppmanar alla som regelbundet skriver om öl i någon typ av media och som delar vår passion, att ansluta sig till vår förening för att hjälpa oss att radera ut uttrycket ‘stor stark’ för alltid.
En av föreningens nya medlemmar, Darren Packman, som driver landets mest besökta ölsajt BeerSweden, säger att tidpunkten för skapandet av föreningen inte kunde kommit lägligare.

Öl, så som vi känner till det, har bytt skepnad de senaste åren, med fler svenska hantverksbryggerier som startar upp och fler och fler spännande ölstilar från jordens alla hörn som hittar in på Systembolagets hyllor.

Vi har suttit och väntat tillräckligt länge nu på att etablerad media ska rapportera om ölrevolutionen som sker i detta nu. Det är dags att vi tar saken i egna händer. 
= = =

Min kommentar: Jag har varit med i de sammanhang där det här diskuterats de senaste två-tre åren, och mitt stöd till organisationen är helhjärtat: Att ansöka om medlemskap kändes därför ganska självklart. Däremot har jag hållit mig ganska mycket i bakgrunden i de diskussioner som förts. Dels av tidsbrist, dels att jag tror att jag kan göra nytta på annat håll. Men delvis också att jag inte alltid sett de problem som andra av initiativtagarna upplevt.

Det ska bli mycket spännande att se hur föreningen utvecklar sig, och om målet att få medlemmar från alla sorts skrivande/filmande media.

Senare tillägg: Vid årsmötet framkom önskemål från norska skribenter att ansluta sig, vilket accepterades och namnet är nu i stället Skandinaviska Ölskribenters Förening. 

2 kommentarer:

  1. Starkt och bra initiativ! Hoppas vi blir många som ansluter oss.

    SvaraRadera
  2. Lysande initiativ !!!!!!!

    SvaraRadera