2012-02-20

Flying Dog Raging Bitch

Flaska nummer två från min The Alpha Collection-låda med välhumlad öl från Flying Dog blir den som nog är av ovanligast typ: Belgisk IPA.

Japp, det är Raging Bitch som ska analyseras i kväll. Ölen är på 8,3 % och rejäla 60 IBU.

När jag häller upp ölen bildas ett stort och långvarigt varmbeige skum med små bubblor. Vätskan är klar och guld-orange i färgen.

Doften är mer belgisk än jag väntat mig: Tydligt tvålig jästiga toner. Det finns också citrus-humle, men utan någon märkbar beska. Trevligt.

Smaken är först mycket besk, nästan i DIPA-klass. En del fenoliska jäst-toner och veteöls-syrlighet. Rena smaker. Kroppen är medium till stor. Fruktgodis och en ganska kraftig sötma (som inte blir vass). Alkohol och humle i eftersmaken, som är mjuk och ganska balanserad. Mogna exotiska frukter (banan, citron, persika, ananas) Sötma och växande alkohol i slutet.

Lätt kolsyra, små mjuka bubblor. Medelmjuk vätska.

En trevlig öl med oväntat autentiska belgiska smaker. Alkoholsmaken blir aningen tung efter ett tag, dock. Importören Wicked Wine lät i morse hälsa att de i morse hade fått in ytterligare 8 lådor som kan beställas på Systembolaget.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Som en del av mixlåda i beställningssortimentet. Pris: 32:70 för 355 ml (genomsnittspris för lådans öl). Bäst före: Flaskan är märkt 332A11, vilket jag just lärt mig betyder att dess bäst före-datum var 28 november 2011 (bryggd 140 dagar innan dess).

3 kommentarer:

 1. Känns det verkligen OK att de kränger lådor som är såpass efter bäst före? Jag tyckte själv att hela lådan var väldigt trött...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 140 dagar är ett mycket kortare bäst-före än vad något bryggeri (vad jag vet) sätter i Sverige. En belgisk IPA som är brygd juli 2011 har jag inga större problem med.

   Jag är aningen orolig för IPAn och DIPAn dock.

   Radera
  2. Är det?
   Både Oppigårds och NyÅB hade bäst före juli på sina påsköl förra året ("utgången av" i Oppigårds fall).
   Oceans julöl har bäst före satt till sista april, Oppigårds Winter Ale utgången av mars.
   Jämtlands julöl är bäst före april, ospecat när i april.
   Inget av dessa är väl särskillt mycket mer än 140 dagar?

   Radera