2012-02-26

Nils Oscar Kalaspåsköl

Kalaspåsköl från Nils Oscar är en öl som förändrats som få genom åren. Ursprungligen var det en variant på deras vanliga märzen Kalasöl med lite extra av allt.

2009 blev det i stället en Extra Special Bitter (länk). Året efter var det åter en märzen, men med högre styrka och annan humling (Amarillo, Cascade och Nelson Sauvin) än tidigare (länk). 2011 (länk) var förändringen åter igång och ölen var nu en amerikansk brown ale på 5,6 % humlad med Cascade, Amarillo och Nelson Sauvin.

2012 har receptet åter reviderats, men ändringen har bara bestått i att Fuggles adderats till humlemixen. Men den ändringen anser jag och bryggeriet är så liten att de kan betraktas som samma öl.

Jag har fått en flaska att recensera av bryggeriet: Tackar.

Färgen är brun (20 EBC), vätskan klar. Det låga skummet är ljust beige, det sjunker rätt fort och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften har en fin sötma, lite melass och en hel del brunt bröd. Lite deg och blommig humle. Trots att humlen är från hela världen känns den mest brittisk i doften; hö och lite aprikoser. Doften är både kraftig och mjuk.

Smaken är mycket maltig med lite rågbröd. Medelstor sötma. Den torra höiga mjuka humlen ger en mild ren beska. Aningar av grillat kött och svarta vinbär. En bismak av stall ligger i linje med de andra smakerna men stör mig något. Eftersmaken är torr med Fuggles-toner (vax, paraffin) och en försiktig beska. Avslutningen är mjuk med aning av jäst.

Kolsyran är stark, men de medelstora bubblorna försvinner fort från munnen. Vätskan är relativt mjuk.

Jag vet att jag har lite svårt för brown ale, jag tycker ofta att de blir dammiga och fadda i smaken. Lite av detta finner jag även här, det är väl den relativt stora andelen brunmalt som ger de här smakerna. Bryggeriet säger att de tror att ölen passar för påskbordets feta smaker, och jag tror att de har rätt. Som solist känns den lite för stabbig.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsk 2012 (släpps 15 mars). Pris: 19:50 för 330 ml. Bäst före: 12 AUG.

1 kommentar:

  1. Var och inhandla ifrån det senaste släppet idag på systemet, ser fram emot att testa nrewdog 4 pack och andra vårnyheter.
    Lite kommentarer ifrån brew dog angående vårat monopol.
    http://www.brewdog.com/blog-article/playing-swedish-monopoly

    SvaraRadera