2009-07-07

Stone/Jolly Pumpkin/Nøgne Ø Special Holiday Ale

En öl som väckt en del uppmärksamhet, exempelvis intervjuades upphovsmännen om den på ett helt uppslag i tidningen Beer Advocate tidigare i våras.

Å andra sidan är det inte ofta som två amerikanska och en norsk bryggmästare från välrenommerade hantverksbryggerier slår sina påsar samman: Stone Brewing Company, Jolly Pumpkin Artisan Ales och Nøgne Ø!

Resultatet blev en mörk ale med rågmalt, enbär, kastanjer, salvia och kummin. Special Holiday Ale bryggdes hos Stone och är en Winter Warmer på 9%. Flaskans baksida liknar mest ett avtal för hyrbilar i textstorlek (jag orkar inte läsa den i alla fall).

Den här ska väl duga att fira 36-årsdagen med?

Färgen är mörkt, mörkt brunröd; vätskan är klar och beter sig lite tjockt när jag häller upp den. Skummet är fingertjockt, luftigt och guld-brunt. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är söt, mjuk och kryddig: Muskotnöt, örtkryddor, pepparkakor, apelsinskal, lite alkohol, rostad malt och farinsocker. Lukten blir faktiskt lite tung, men någonstans känner jag väl igen den… Jovisst är det Underlig Jul som doftar såhär.

Smaken är mycket söt med kryddiga toner av Coca-Cola, muskot, enbär och kanel. Massor av söt malt och toner av kola/knäck/farinsocker. Mycket lätt bitterhet i bakgrunden. Eftersmaken har en lätt bitterhet som gränsar till att bli syrlig. En del sötma stannar kvar, men kryddorna försvinner ganska fort.

Kolsyran är mycket mild, bubblorna små. Vätskan är mycket mjuk och tjock, närmast att likna vid koncentrerad saft.

Den här ölen… Var helt enkelt lite för mycket för mig. För kladdig, för många (om än väldigt harmoniska) smaker och lite för tung i karaktären. Jag förstår att bryggarna nog haft kul när de tog fram den, men nej, det är inte en öl för min smak. Kanske den skulle sparats till en kall julnatt?

Men jag uppskattar samtidigt verkligen att Great Brands och Systembolaget gjort det möjligt att få tag i den här, dessutom till ett rimligt pris!

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-släpp juni 2009, just när detta skrivs finns 312 flaskor kvar. Pris: 49:60 för 355 ml.

2 kommentarer:

  1. Tror du att den skulle gjort sig bättre i novembermörkret? Tror du att den klarar av att vänta till dess?

    Jag skall vara ärlig att jag trodde först att det var en sommaröl med tanke på släppdatumet och att jag inte alltid undersöker alla ölsorter innan jag handlar.

    -Jimmy

    SvaraRadera
  2. Gillade den här ölen, dock håller jag med om att den drog åt lite för många håll.

    SvaraRadera