2009-07-19

Babbel

Strömsholms Brygghus finns på det moderna sociala nätverket Facebook (det gör i och för sig jag med men…). De verkar ha som högsta önskan i livet att få 100 fans, just nu är vi 96. Deras facebook-sida är här.

Strömsholms har också via den sidan meddelat att deras stout Biskop Kol åter börjar bryggas i september. Då ska jag passa på att dricka av den, för det blev inte av i vintras.

Jag är proppmätt, och det är Systembolagets fel! Igår kollade jag hur Weihenstephaner stavades, jag har aldrig lyckats på egen hand själv, på deras site. Och så i marginalen hade de ett recept på en maträtt som de tyckte passade till:

Surkål med fläsk och korv.

Bara känn på orden! Man blir ett hekto tyngre bara av att se det i text. Men det är gott, och det skulle jag laga idag bestämde jag direkt. En bra chans att få undan en del grejer ur frysen dessutom.

Vi fick improvisera lite; kasslern byttes mot tärnat bacon, sidfläsket mot stekfläsk och potatisarna mot tärnad potatis. Konsistensen blev också lite mer av gryta än receptet gjorde intryck av.

Gott, men processen gjorde surkålen mycket mjällare än vad jag egentligen gillar. Normalt fräser vi bara lite bacon, har i lite enbär och låter kålen puttra i en kvart. Serveras med korvar, smörigt potatismos och hovmästarsås.

Till det? Weihenstephaner Hefe Weissbier! Mums mums.

Hm, undrar om det går att lura Take@De Klomp att ha lite oktoberfest-tema i september med kraut, wurst och festbier? Ingen annan i stan uppmärksammar den nischen.

8 kommentarer:

  1. Äh, de hade ju 105 nu. Jag tänkte vara den som uppfyller deras högsta önskan. Det sket sig.

    Hoppas 106 kom långt upp på önskelistan :P

    Daniel

    SvaraRadera
  2. Du ska nog försöka med Jimmy@deklomp, men ideen är bra även om just jag ogiller surkål. Vi ska iallafall ha hutspot och stampot boerenkool till senhösten. Sedan så försöker vi få till en vecka med herfstbok.

    Med festbier tänker du på märzen av diverse slag?

    SvaraRadera
  3. @Anonym: Ja, märzen. Eller en bra hefe weissen, jag är rätt förtjust i Erdinger-varianten.

    Undrar vad det finns för svenska i stilen? Slottskällan finns ju.

    SvaraRadera
  4. @Pär: Jepp! Det likar en dill-senaps-sås jag fått i Tyskland ett par gånger. Passar jättebra!

    SvaraRadera
  5. NO Kalasöl, sigtuna märzen etc med andra ord, det kan man ju dricka en hel kväll utan problem.

    Bra förslag, jag ska ta upp det.

    @anonym=take

    /take

    SvaraRadera
  6. @Take: Det borde finnsa fler, men sökverktyget på Blogger är funkar inte bra just nu så jag kan inte kolla.

    SvaraRadera
  7. surgål är grymt, funkar till allt!! även blodpudding.

    SvaraRadera