2009-07-11

Inte samma lika?

Någon måste göra det. Det riktiga grovjobbet. Slitgörat. Det är dags!

Inspirerad av inlägget Är Mariestads Export och Norrlands Guld Export samma öl av Bröderna Lindström öl i vintras så fick jag lite senare i våras en stark känsla av misstänksamhet när jag var ute och handlade mat. Två nya budget-tvåkommaåttor lanserades samtidigt. Båda under namn från nedlagda bryggerier och tillverkade av Spendrups under namnet Hellefors Bryggerier, som köpts av just Spendrups under 2008.

Min gissning är alltså att det här är två identiska öl i två olika burkar för att säljas på olika butikskedjor. Jag tror att jag köpt Tingsryd på Coop och Risingsbo på Hemköp.

Jag ger er kvällens match: I ena ringhörnan, i blått, Risingsbo 1856 2,8. I andra, i grön burk: Tingsryd Pilsner 2,8. Båda är ljusa lageröl på 2,8%.

Och det går direkt att avgöra det här på utseendet: Det är inte samma öl!

Risigsbo är blekt halmgul som en tysk pils, Tingsryd har en ljus varm guldaktig färg. Båda har dock samma utseende på skummet: Ett vitt luftigt skum som snabbt sjunker ner till ett tunt lager med en lite ring längs kanten.

Dofterna då? Risingsbo har en blandning av friska toner med lite kemisk-söt brödlik malt, aningar av pappersmassa. Tingsryd: En mycket lättare (svag) doft med lite söt honungston. Lite papper. Mja, olika även här men samtidigt ungefär lika ointressanta och smått kemiska.

Så smaken. Hur tusan ska man parallellprova det här?

Jag börjar med Risingsbo… Lätt. Kemiska toner av pappersmassa och smörjolja/solrosolja. Tunn smak. Lite aningar av sötma och en snabbt övergående citronsyrelik bitterhet. Eftersmaken har smak av vitt bröd och lite konstgjord vass bitterhet i bakgrunden.

Tingsryd… Här är smaken om möjligt ännu lättare. Någonstans längst bak hittar jag en smak av småkakor/aningen rostad malt. Lite mer beska i den här, men det är på marginalen. Lite torrare än den andre i eftersmaken, men också lättare.

Okej. Munkänslan då? Risingsbo: Medel kolsyra. Små bubblor. Lätt vätska. Tingsryd: Något starkare kolsyra, lite större bubblor. Ännu lättare vätska, som skyms något av kolsyran.

Det här var jobbigare och mer psykiskt påfrestande än jag trott. Men som sagt, någon måste göra det (eller nåt) och nu är det gjort. Det kommer att dröja innan jag parallellprovar sunk-tvåkommaåttor igen.

Betygen: Risingsbo 2,25. Tingsryd: 2,55. Båda kan köpas till lågpris hos livsmedelshandlarna.

14 kommentarer:

 1. Tingsryd ersätter väl coops lågprilfolle Odin? jag antog att det var samma öl med ny etikett där

  SvaraRadera
 2. Tror det. Fast Odin hade väl licensierats från Danmark? Nu slipper de den utgiften.

  SvaraRadera
 3. Kan bekräfta att Tingsryd ersätter Odin, jobbar i en Coop-butik. Blir litet ledsen varje gång någon köper sådan bugdetöl. Brukar försöka initera ett ölsnack då någon handlar porter eller stout, fungerar bra ibland.

  SvaraRadera
 4. Jag köper då och då de här 2,8-ölen för att ha till middagen ibland. Tillräckligt kallt så funkar de.

  SvaraRadera
 5. 2.8 bärs till maten kan funka fint emellanåt, ja!

  SvaraRadera
 6. Det är vanligt att stora bryggerier använder helt andra varumärken för sina lågprisprodukter, för att inte "skada" sina premiummärken. Här går man dock länge och försöker dessutom dölja bryggeriet genom att istället använda namnet på en relativt okänd vattenfabrik.

  SvaraRadera
 7. Nästan lite trist att du hittade skillnader, är ju snäppet roligare med konspirationsteorier och falsk marknadsföring;-)

  SvaraRadera
 8. Mariestad och Norrland är ej samma öl, däremot är Mariestad och Spendrups Export samma öl i grunden. Vid filtrering tillsätts karamell för att Marietad ska få lite mer färg. Stora bryggerier brygger oftast ett fåtal grundöl som senare blir till upp till 10 gånger så många varumärken. Humleextrakt, karamell mm kan tillsättas för att få nya produkter. Olika grundöl kan också blandas till nya varumärken.

  SvaraRadera
 9. Blir så SUR! Odin alltså.. jag drack BARA ODIN. När de ersattes av Tingsryd vet jag inte hur många stackars butiksbiträden på Coop som jag tryckte upp mot väggen och frågade om Odin skulle komma tillbaka. Men icke.. tingsryd smakar ju som en rak kopia, men trots det är det inte samma sak som Odin :( Har två oöppnade burkar här hemma kvar som gått ut för längesedan nu, bara för att... usch. RIP Odin :P

  SvaraRadera
 10. Jag brukade också köpa Odin 3,5 i början av min öldrickar-karriär. Den var ofta på extrapris och smakade (så vitt jag kommer ihåg) inte sämre än andra 3,5:or. Det var på den gamla goda tiden, när man blev kalasfull på 3-4 3,5:or :)

  SvaraRadera
 11. Why do I aften have a hang-over the next day after taking just one Risingsbo the evening before with my meal?
  Do you use grains that are gmo?
  It's very perturbing...

  SvaraRadera
 12. Bästa ölen som finns. TP 3,5%

  SvaraRadera
 13. Risingsbo 3,5% slår många svenska låg- & mellan-prisklass-öl på fingrarna. Måste även säga att Pripps Blå (3.5%) har en ännu mer kemisk framtoning. Nu kan jag inte jämföra med Tingsryd då jag aldrig druckit denna. Men en Risingsbo till maten är riktigt fint eller till Hockey (Som idag Final Kanada-Ryssland)

  SvaraRadera
 14. Tingsryd 3,5 den godaste 3,5 % pilsner jag smakat på till maten rekommenderas å de varmaste. Roland.

  SvaraRadera