2009-07-18

Inventering juli 2009Det är ju populärt att inventera sitt öllager (se exempelvis här, här (var det ingen som gjorde det nyligen?)), jag gjorde det själv senast för 1½ år sedan, här skrev jag om det då.

Eftersom jag plötsligt fick en kväll, och eftersom sambon häromdagen undrade ”Hur mycket öl har du egentligen hemma?” så kändes det att det är dags att kolla igenom skafferiet en gång till.

Jag är inte så jättebra på det där med öllagring, så jag är inte alls säker på att alla de här går att lagra hur länge som helst. Vad tycker ni, vilka borde jag dricka inom kort?
En del öl har bäst före-datumet efter namnet. De är jag osäkra när de bryggts. Andra har ett frågetecken, då har jag ingen aning.

Lite saker jag funderade på:

Va? Jag var helt övertygad om att jag hade alla de senaste årgångarna av Slottskällans Strong Ale, jag hade tänkt bjuda in bekanta för en parallellprovning. Men ingen 2008 kvar? Mycket tråkigt.

Och visst hade jag en flaska Hantverksbryggeriet Kosacken liggande? Tydligen inte.

Dags att dricka en av de där!

Senare tillägg: Jag lagrar ölen i ett mörkt skafferi med ventil mot yttervägg. Inte alls optimalt, men det är vad jag har tillgång till.

13 kommentarer:

 1. Fuller's Vintage Ale kan lagras, men skall då förvaras mörkt. Har en liggandes och väntar på att få ta del av dess smak.

  Intressant sida du har!

  /Stefan

  P.s Forza Peking!

  SvaraRadera
 2. Stefan Clevemalm18 juli 2009 kl. 22:08

  LÄnken till mitt namn blev fel, utan skulle länka till Fuller´s Vintage Ale: http://www.fullers.co.uk/rte.asp?id=66

  Skål!

  SvaraRadera
 3. Rent spontant tänkte jag "lagra inte beer geek breakfast". Provade nyligen en ca två år gammal flaska och den bara tappar o tappar. Skulle gissa att samma gäller för Nils Oscars Coffe Stout. De klenare vetölen du har där kan du självklart också dricka upp med gott samvete.

  SvaraRadera
 4. Jag kanske borde delat upp listan i ”saker jag lagrat” och ”saker jag köpt för att dricka nu”. Jaja.

  SvaraRadera
 5. Rogues DDGA var rätt mesig redan från början. Har svårt att tänka mig att den skulle vinna på lagring. Men den kanske också låg i "dricka nu"-pipelinen.

  SvaraRadera
 6. Det är ganska intressant att läsa om det här med lagring av öl. Vad folk väljer att lagar osv. Själv skulle jag vilja lära mig mer av om hur man går tillväga för att lagra ölen på bästa sätt. Speciellt då man bor i lägenhet och saknar ett kyligare källarutrymme.

  Så som jag gör nu så har jag ölen i ett mörkt skåp i köket.

  SvaraRadera
 7. Jag drack nyligen en av mina kvarvarande Strong ale -06 med ett väldigt intressant resultat. Till at börja med har ölen grumlat igenfullständigt av fällning. Sedan slog det mig hur mycket söt jäst det hade letat sig in i doften. Och sedan kom smaken, som hade börjat gå rejält mycket åt kloster-hållet. En lustig utveckling av detta öl med tanke på ursprungssmaken. Tyvärr måste jag samtidigt konstatera att Slottskällan inte har kommit upp i nollsexans nivåer efter det.

  SvaraRadera
 8. Det där med att lagra lambic och gueuze gäckar mig. Oftast utvecklas en öltyp åt ett specifikt håll. Med de spontanjästa belgarna verkar det kunna gå lite hur som helst, både till mer eller mindre syra och mer eller mindre frukt/bär.

  Är det någon som har några goda riktlinjer för lagring av dessa?

  SvaraRadera
 9. Det mesta på listan är öl som jag brukar ha filosofin "men jag borde lagra den ett tag till" och därmed aldrig lyckas få i mig. Du ska _inte_ dricka Dark Horizon än. Det är mitt enda - måhända reduntanta - råd.

  SvaraRadera
 10. Var nog mitt lilla inlägg du tänkte på om det var nyligen du läste om det. Inte lika mycket, men endel naggande goda öl. :) http://olkultur.blogspot.com/2009/06/vad-star-pa-lagring.html

  SvaraRadera
 11. @Bosse: Tack för tipset. Inte heller Mikkeller 黑 kommer att drickas i brådrasket.

  @Fredrik K: Exakt det inlägget var det jag tänkte på, tack!

  Dricker just nu den något äldre Nils Oscar Coffee Stout, och mycket riktigt har kaffesmakerna tonat bort högst märkbart och ersatts av en liten syrlighet. Fortfarande helt okej, men inte lika bra som färsk. Bra att veta.

  SvaraRadera
 12. På tal om lagrad Nils Oscars Coffee Stout drack jag ett glas av ett fat som måste stått ett ganska bra tag. Samtidigt som kaffetonerna hade blivit väldigt nedtonade hade kroppen mjuknat och blivit mer vinös på ett sätt som gjorde att jag nog faktiskt föredrog fatet framför den färska flaskvarianten.

  SvaraRadera
 13. Sierra Nevada Celebration Ale lever väl på sin humlarom och bör nog inte lagras?

  SvaraRadera