2009-07-30

Nynäshamns Brännskär Brown Ale

Less geekin', more drinkin'!

Bishops Arms satsning på svenska småbryggerier går vidare, de skaffade för någon månad sedan till och med speciella kupor för ändamålet. Vilket är trevligt, men jag saknar verkligen de gamla Dugges-glasen med fartskyltarna på.

Valet för dagen blev Brännskär Brown Ale från Nynäshamns Ångbryggeri, en amerikansk brown ale på 5,3%. Den har bryggts med fyra olika sorters malt, rörsocker, honung och en mix av brittiska och amerikanska humlesorter.

”Nynäs” här för övrigt uppdaterat sin hemsida efter att ha haft en mycket minimalistisk sådan i något år.

Färgen är varmt mörkt rödbrun, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är ljusbrunt och luftigt.

Doften är frisk och något syrlig. Amerikansk humle med lätt kemiska toner av vax och paraffin. Bitter och aningen söt.

Smaken är lätt maltig, men den amerikanska humlen tar stundtals över väl mycket. Syrliga bittra toner med lite vax/jord. Aningen söt rostad malt i bakgrunden. I eftersmaken tonar humlen (en hel del citrusfrukt) ut fortare än sötman, men den är i allmänhet kort och rätt lätt.

Kolsyran är medelstark, bubblorna friska. Vätskan är lätt till medium-mjuk.

En mycket frisk och trevlig öl som gick ner lätt. Hoppas någon gör en lika bra svensk brown ale av brittisk typ någon gång, jag tror inte jag sett någon sådan än?

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 400 ml.

2 kommentarer:

  1. Trevligt att det satsas på svenska mikrobryggerier. Jag ska till Bishops Järntorget i Göteborg idag, får se om de också fått in glasen. Jag gillar denna modell bättre än de raka, som Duggesglasen.

    Daniel

    SvaraRadera
  2. Riktigt snygga glas.
    Går dom att köpa på Bishop´s?

    SvaraRadera